Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Απλές αλήθειες για ένα μεγάλο έργο με ταυτότητα.

Του Πάρι Κουκουλόπουλου 
Ο κ. Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας μίλησε με ύφος βλοσυρό για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.
Αντιπαρέρχομαι το ύφος του γιατί έχει αναδειχθεί σε "σταθερή αξία", εμφανίζεται μονίμως θυμωμένος με τους "άλλους".
Επτά μήνες πέρασαν που ασκεί τα καθήκοντα του και φαίνεται πως ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος του. Ας είναι, μέχρι τον εξηκοστό μήνα έχει καιρό.....
Επί της ουσίας τώρα, το έργο της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου με προϋπολογισμό 80 εκ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική πρόταση για το πακέτο Γιουνγκέρ που έχει υποβληθεί εδώ και μήνες.


Στις 10 Μαρτίου το Ecofin προχώρησε στην έγκριση του πακέτου και το απέστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος η υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος να τρέξει στα επόμενα 4 χρόνια χωρίς επιβάρυνση στο χρέος των Κρατών Μελών, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την πατρίδα μας.
Η τεχνική επεξεργασία που εν τω μεταξύ συνεχίζεται για την οριστικοποίηση της τελικής λίστας των έργων δεν εμπνέει ανησυχία για το συγκεκριμένο έργο για δύο συγκεκριμένους λόγους
1.Ο προϋπολογισμός των έργων που πρότεινε το τέως ΥΠ.Α.Α.Τ. κινείται στα πλαίσια της αναμενόμενης έγκρισης, ενώ γενικότερα οι προτάσεις όλων των Κρατών Μελών (και της Ελλάδας) καλύπτουν περίπου 3 φορές τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
2.Το μείζον κριτήριο του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου που το καθιστά κυριολεκτικά πρώτης προτεραιότητας είναι ο βαθιά διαρθρωτικός του χαρακτήρας.
Οι αρδευόμενες εκτάσεις στην Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ είναι κάτω από το 50% του εθνικού μέσου όρου και με το συγκεκριμένο έργο ο τόπος μας καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης του.
Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγικότητα των αρδευόμενων εκτάσεων είναι 3.2 φορές μεγαλύτερη από αυτή των μη αρδευόμενων.
Πόσο μάλλον που το έργο αναφέρεται σε έναν τόπο που πρέπει από τώρα να χτίσει το μέλλον του πέρα από την ενέργεια.
Αυτά και πολλά άλλα έχουν γίνει και έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση του έργου γι΄ αυτό και είναι πρακτικά κλειδωμένη η χρηματοδότηση του, ή για να το θέσω διαφορετικά απαιτείται τιτάνιος αγώνας για να μην προχωρήσει.
Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι ένα και μοναδικό: πρέπει να αισιοδοξούμε ή μήπως πρέπει να ανησυχούμε που ο Περιφερειάρχης δείχνει να ενδιαφέρεται γι΄ αυτό το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου;
Η λογική λέει ότι πρέπει να αισιοδοξούμε γιατί η καθολική υποστήριξη αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως αυτό.
Τα έργα κι οι ημέρες όμως του Περιφερειάρχη μάλλον ανησυχία πρέπει να προκαλούν για το ενδιαφέρον του.
Αν είναι να ασχοληθεί όπως και όσο ασχολήθηκε με το Πανεπιστήμιο και με τον κάθετο άξονα Λάρισα-ΝΙκη που παραμένουν 7 μήνες στα αζήτητα τότε καλύτερα να μην ασχοληθεί καθόλου.
Φροντίζουμε εμείς οι "άλλοι" για το έργο χωρίς μάλιστα να διεκδικούμε και το 12% όπως τα είδωλα του κ Περιφερειάρχη!

5 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ είπε...

Οι πισημάνσεις και οι αλήθειες αγαπητέ Πάρι, ασφαλώς και πρέπει να λέγονται αλλά και αυτά που λέγονται να γίνονται. Διότι να μην μένουμε στά λόγια η στην πολιτική,περισσότερο για εντυπώσεις όπως π.χ. Πολλά λέγονται και δεν γίνονται, και πολλά που γίνονται δεν πρέπει να λέγονται.Ας κοιτάξουμε όλοι μαζύ επί τέλους και το κομμάτι της Νοτιο-Ανατολικής περιοχής του Νομού μας.Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου,Κάθετος Αξονας της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΝΙΚΗ-ΚΟΖΑΝΗ-ΛΑΡΙΣΑ, συνδεση δηλαδή της Εθνικής οδού Π Α Θ Ε, με ΕΓΝΑΤΙΑ. κ. Καρυπίδη και η Νότιο-Ανατολική πλευρά ψηφίζει, για να απολαμβάνουμε κι εμείς τα έργα οπως ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, και όχι να απολαμβάνουμε βλέποντας μόνον τους εκπροσώπους σας στις Εθνικές γιορτές.Ας ευχηθώ οτι κάποτε θα εισακοσθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνουμε απολυτα με τον Κ.Λαιοπουλο.Ας γινει επιτελους αυτος ο κατσικοδρομος ονομαζομενος εθνικος δρομος.Γιατι αραγε ειναι η μονη πλευρα της δυτικης Μακεδονιας που εμεινε παραμελημενη ; Ας μας εξηγησουν αυτοι που κυβερνησαν πριν και οι τωρινοι.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαιόπουλε μήπως ενδιαφέρεσαι να κατεβείς για δήμαρχος στις επόμενες εκλογές ; Αφού φρόντισες να εκλεγεί δήμαρχος ο συνάδελφος σου τώρα άρχισες την κριτική και ζητάς απαντήσεις απο έναν ιδιώτη πλέον τον κ Κουκουλόπουλο ;
Ξεχνάς οτι εγκατέλειψες το καράβι της αυτοδιοίκησης και δεν κατέβηκες στις εκλογές με τον Ανδρεάδη τον Ιορδάνη για λόγους που δεν ξέρεις μόνο εσύ. Η αυτοπροβολή καταντάει γραφικότητα. Ο κόσμος ειναι καμένος απο γιατρούς.
Αυτά προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

k.laiopoyle nomizis oti kathe fora kati les;pare ton k.kosmadopoylo ke pate na ta diekdikisete.oxi mono etrexes na ton vgalis.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ είπε...

Αγαπητοί μου του ai-vres, μόλις άνοιξα τον υπολογιστή μου και διάβασα τα σχόλια των δύο, ανωνύμων για σας, των 12,24μ.μ. και 10,41μ.μ., αλλά επώνυμους και γνωστούς κατα 100% σε μένα, γνωρίζοντας και τους δύο απο τα γραφόμενά τους, εχω να τους απαντήσω τα εξης. Στον μεν 1ον, επιδή καταστενοχωρέθηκε οταν έγινα αντινομάρχης, δεν με ήθελε ο ανθρωπος με γειά του με χαρά του, αλλά σαν γιατρό μου εμπιστευόταν ,για τον εαυτόν του, για την γυναίκα του και τελευταία για τον πατέρα του,και γιαυτό τον ευχαριστώ ιδιαίτςερα, του απαντώ μόνον με την φράση ΗΞΕΡΑ ΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΩ .Στον 2ον που δεν έχει το θάρρος να με κοιτάξει στα μάτια, ηταν ο πρ'ωτος που μου ζήτησε ρουσφέτι οταν ήμουνα στην Νομαρχία.Αλλά επειδή και οι δύο μπενόβγαιναν δεκάκις ημερησίως στο πολιτικό γραφείο του Κωνσταντόπουλου , αυτοί ηταν και η αιτία που έχασε ο Κωνσταντόπουλος.Εγώ τουλάχιστον δεν μπενόβγαινα σε κανένα πολιτικό γραφείο.Τον κ. Κωνσταντόπουλο τον ψήφησα σαν Νομαρχιακό Σύμβουλο και με υπόδειξη δική μου μπήκε στο ψηφοδέλτιο του κ. Ανδρεάδη,τον ψήφησα σαν υποψήφιο βουλευτή και μετά μανίας τον ψήφησα και για Δήμαρχο την πρώτη τετραετία.
Αν τους πονάει τόσο πολύ που δεν κατάφεραν να τον βγάλουν και ξέρει το 55% που δεν τον ψήφησε γιατί τους πονάει τους συνιστώ να πινουν τακτικά σόδα καλό θα τους κάνει. Εγώ τους διαβεβαιώνω οτι έχω την συνοίδησή μου ήσυχη.Και αν τους ενοχλούν κάπου κάπου τα επώνυμα γραφόμενά μου ας τολμήσουν και αυτοί να γράφουν πρώτον Ελληνικά αν γνωρίζουν καλά την Ελληνική γραφή και δεύτερον επωνύμως.-

Το Προφίλ μας