Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ζητούνται... γητευτές αλόγων

από το ΕΘΝΟΣ
Ζητούνται... γητευτές για 30 ελεύθερα, άγρια άλογα που αναστατώνουν την Ερμακιά, ένα μικρό χωριό στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης καθώς και τη γύρω περιοχή. Η δημοτική αρχή, οι αγρότες και οικολογικές οργανώσεις αναζητούν άτομα που να μπορούν να πιάσουν τα άλογα και να τα οδηγήσουν στο κοντινό Βέρμιο για να συνεχίσουν να ζουν στην ημιάγρια κατάσταση που έχουν συνηθίσει πλέον.


Ολα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν η ιδιοκτήτρια μιας φάρμας με άλογα στον Αγιο Γεώργιο Ημαθίας εγκατέλειψε την επιχείρησή της και άφησε ελεύθερα τα 8 άλογα που διέθετε και για τα οποία πήρε στο παρελθόν κοινοτικές ενισχύσεις. Εκείνα πέρασαν στη συνέχεια στην Κοζάνη, έφτασαν μέχρι την Ερμακιά, αναπαράχθηκαν και σήμερα έφτασαν να είναι 30, μικρά και μεγάλα, με κάποια άλλα που προστέθηκαν στο αρχικό κοπάδι. Αυτές τις μέρες, όμως, αποτελούν τον εφιάλτη των περίπου 40 αγροτών του κάμπου της Ερμακιάς, καθώς έχουν καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα με σιτηρά. «Ειδικά τώρα που φύτρωσαν τα σιτάρια και τα κριθάρια, τα άλογα βρήκαν εύκολη τροφή και δεν φεύγουν αν δεν αφανίσουν όλα τα σπαρτά», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ερμακιάς, στον δήμο Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Καπετάνος. Οι αγροφύλακες της περιοχής έχουν υποβάλει 15 μηνύσεις σε βάρος της ιδιοκτήτριας της φάρμας που άφησε τα δικά της άλογα ελεύθερα, ωστόσο εκείνη υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τα συντηρήσει, δεν έχει να πληρώσει για να σταβλιστούν και δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τον αριθμό τους. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε αυτά τα άλογα να μαζευτούν. Είναι βέβαια πολύ δύσκολο, γιατί πλέον βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση, πρέπει πάντως να τα απομονώσει κάποιος και να τα οδηγήσει πιο ψηλά, στο φυσικό περιβάλλον όπου ανήκουν, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα», επισημαίνει ο Λάζαρος Τσικριτζής από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Τα μέλη της Κίνησης έχουν έρθει σε επαφή και ζήτησαν βοήθεια από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων και απευθύνουν έκκληση σε φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να βρεθεί μια λύση. Για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ερμακιάς, τα άγρια αυτά άλογα αποτελούν ένα όμορφο θέαμα, καθώς συχνά πυκνά τα βλέπουν να καλπάζουν στον κάμπο, αφήνοντας πίσω τους σύννεφα σκόνης. «Δεν μας ενοχλεί η παρουσία τους γενικά, ίσα ίσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, αφού είναι πανέμορφα ζώα, αλλά οι αγρότες έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης γιατί τους ρήμαξαν τα χωράφια και μάλιστα για τρίτη συνεχή χρονιά. Εμείς είμαστε ένας πολύ μικρός δήμος και δεν μπορούμε να αναλάβουμε τα έξοδα για την τροφή τους. Δεν θέλουμε να τα χάσουμε, δεν μπορούμε όμως να τα βλέπουμε να καταστρέφουν τα σπαρτά. Πρέπει κάποιος να δώσει μια κάποια λύση», μας είπε ο κ. Καπετάνος.
Η ράτσα Ανήκουν στη φυλή της Πίνδου  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανήκουν στη φυλή της Πίνδου και μοιάζουν αρκετά με το κοπάδι των 40 αλόγων που περιφέρεται στις εκβολές του Αχελώου και το άλλο των 30 αλόγων στις εκβολές του Καλαμά στην Ηπειρο. Μικρότερα κοπάδια από άγρια άλογα υπάρχουν επίσης στις εκβολές του Αξιού, του Αλιάκμονα και του Εβρου, ενώ το μεγαλύτερο, με 200, έχει μετρηθεί στην περιοχή της Λεπενού στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια μεγάλη ομάδα 400 αλόγων -ίσως και περισσότερων - υπάρχει στην οροσειρά της Ροδόπης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορειτε να περιφραξετε τα χωραφια σας.

Το Προφίλ μας