Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ποιοι φταίνε

του Ι. Κ. Πρετεντέρη από ΤΑ ΝΕΑ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έρχονται στη δηµοσιότητα αναρίθµητες εκθέσεις ελεγκτικών και άλλων οργανισµών που τεκµηριώνουν την κακοδιαχείριση του Δηµοσίου τα τελευταία χρόνια. Μια κακοδιαχείριση που ενδεχοµένως έχει πολλές εξηγήσεις ή υπηρετεί διάφορες σκοπιµότητες, αλλά πρωτίστως είναι καραµπινάτη κακοδιαχείριση.
ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ αυτές εκθέσεις στοιχειοθετούν κατά τοµείς µια.. γενική απάντηση στο θεµελιώδες ερώτηµα «πώς φτάσαµε ώς εδώ». ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ εξηγούν µια εύλογη απορία: τι συνέβη και µεταξύ 2006 και 2009, σε τρία µόνο χρόνια, οι δηµόσιες δαπάνες αυξήθηκαν περίπου κατά 34 δισ. ευρώ - δηλαδή, κατά τις 14 ποσοστιαίες µονάδες του ΑΕΠ που ψάχνουµε να βρούµε σήµερα µαζί µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ. 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ αυτή δεν µε εκπλήσσει. Ακόµη περισσότερο επειδή διαλύει ένα βολικό αλλά νεφελώδες παραµύθι. Οτι για τον δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό που βρίσκεται στη βάση των σηµερινών προβληµάτων µας «φταίνε όλοι που µας κυβέρνησαν» ή «φταίνε οι Ολυµπιακοί Αγώνες». Ε, ΛΟΙΠΟΝ, δεν φταίνε όλοι. Φταίνε πρωτίστως εκείνοι που µας κυβέρνησαν µια συγκεκριµένη τριετία: το 2007, το 2008 και το 2009. 
Εως και το 2006, οι δηµόσιες δαπάνες ήταν ελεγχόµενες, σχεδόν σταθερές και (για όσους ανόητους εξακολουθούν να µην καταλαβαίνουν...) οι Ολυµπιακοί Αγώνες είχαν τελειώσει ήδη από το 2004. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Οτι ο εκτροχιασµός έχει ηµεροµηνία και ότι οι ευθύνες έχουν ονοµατεπώνυµο. Τι ακριβώς συνέβη δεν µπορώ να πω. Πιστεύω όµως ότι, όπως για τα περισσότερα πράγµατα στην Ελλάδα, υπάρχει η τριπλή ερµηνεία: ανικανότητα, φαυλότητα και διαφθορά - η σειρά είναι τυχαία... ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΤΟ γεγονός όχι για να πάρω µέρος στον βαρετό κοµµατικό πετροπόλεµο, αλλά επειδή οδηγεί σε ένα θεµελιώδες συµπέρασµα: η διαχείριση του δηµοσίου χρήµατος (και κατ’ επέκταση το σύνολο µιας διακυβέρνησης...) είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διεκπεραιώνουν καλαµπουρτζήδες. 
ΑΛΛΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ή ευτυχώς, η αποτελεσµατική διαχείριση στη χώρα µας αποτελεί σχεδόν συκοφαντηµένη και, πάντως, δευτερεύουσα έννοια σε µια πολιτική διαδικασία που υποτίθεται ότι αφοσιώνεται στις υψηλές φροντίδες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ηθικής κάθαρσης και της εθνικής ανύψωσης ΚΑΙ ΘΕΛΩ τώρα να µου απαντήσει ο κάθε αναγνώστης µε το χέρι στην καρδιά. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ έχει πάντα αναθέσει αυτή τη διαχείριση στους καλύτερους και τους ικανότερους; Οτι έχει πάντα ψηφίσει αξιολογώντας εξονυχιστικά τη διαχειριστική επάρκεια εκείνων που επιλέγει να τον κυβερνήσουν; Οτι θεωρεί αυτήν την επάρκεια κεντρικό ζήτηµα της πολιτικής; ΑΝ ΝΑΙ, µπράβο του, αλλά µάλλον αποτελεί εξαίρεση. Αν όχι, αν προτίµησε τα φούµαρα και τα φύκια, δικαίωµά του. Αλλά την επόµενη φορά που θα αναρωτιέται «ποιοι φταίνε», ας ρίξει καλού-κακού και καµιά µατιά στον καθρέφτη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά και μόνο που είναι το κείμενο του Πρετεντέρη είναι εντελώς αναξιόπιστο...
Δεν το έχουν καταλάβει οι δημοσιοκάφροι που προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό από το πρωί έως το βράδυ ότι μετά τους πολιτικούς είναι ο επόμενος στόχος?
Μόλις πριν λίγο διάστημα περάσαν σε όλους τους τομείς τα πιο αντιλαϊκά μέτρα τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών και αυτοί προσπαθούν να βάλουν τον κόσμο να κοιτάξει αλλού για να μην πληγεί η κυβέρνηση των εργολάβων..
Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά το πρώτο πραγματικά άγριο ξύλο σε δημοσιοκάφρο θα το δούμε λίαν συντόμως..Η κοινωνία βράζει και..

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ,ΦΙΛΕ 11.00,ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ (ΚΑΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ-GPO)ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ <>,ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.ΟΤΙ ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΤΗΝ ΡΕΜΟΥΛΑ,ΤΗΝ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΩΚΡΑΤΙΑ.ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΠΡΕΠΕΙ,ΣΑΦΩΣ,ΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ.ΟΜΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας χέζεις μωρέ,φταίει ο ένας παραπάνω και φταίει λιγότερο ο άλλος,ο ένας κυβερνάει περίπου 20 χρόνια ο άλλος περίπου 10 και τα χρέη συνεχώς μεγαλώνουν,άρα κανένας από τους 2 δεν έκανε καλά την δουλειά του σε αυτό τον τομέα..
Περίτρανη απόδειξη ότι οι δημοσιοκάφροι είναι 1000% ελεγχόμενοι είναι μόλις μισό χρόνο μετά ο Πρετεντέρης φτύνει εκεί που έγλυφε και δεν θα διστάσει να κάνει και πάλι το αντίστροφο αν αλλάξουν τα πράγματα.
Γλοιώδεις καταστάσεις,από την μια ο λαός που βλέπει να γίνεται φτωχότερος και οι εναλλασσόμενες εξουσίες να βάζουν τους πληρωμένους τους να μας κοιμίσουν..Βρε άι σιχτίρ κι ακόμα παραπέρα..

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλύτερο κακό στην πατρίδα μας απο τους αρλεκίνους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, ενώ πραγματικά είναι τα κέντρα τύπου των διαφόρων συμφερόντων, δεν νομίζω οτι εκαναν άλλοι, εξαιρούνται φυσικά οι πολιτικοί μας. Ζούμε στην εποχή του απόλυτου σκοταδισμού και φασισμού, γιαυτό και θέλουν να φιμώσουν τα μπλόγκς. Ενας τέτοιος τεράστιος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ είναι και ο λεγάμενος...αξιος ο μισθός σου μεγάλε !!!!
Ρε μαλ..κα η δουλειά σου είναι να πληροφορείς τον κοσμάκη και όχι να διαχειρίζεσαι την πληροφορία, και να την βγάζεις οταν θέλουν τα αφεντικά σου, για μαλ...ες μας περνάς; νομίζεις οτι δεν μας κόφτει ντιπ;
Απο πότε ρε οι διαχειριστές των πληροφοριών αποκτούν τέτοιες περιουσίες, ούτε εργοστασιάρχες να είσασταν, εεε δεν τρώμε κουτόχορτο αλ...άδες.

Ανώνυμος είπε...

«Η πρόταση που ακούσαμε πριν από μια εβδομάδα, ήταν και είναι καταστροφική για τη χώρα. Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.» Γ. Παπανδρέου, Δ.Ε.Θ. 12-9-2010

Καμιά φορά η ιστορία, όταν έχει κέφια, φέρνει τα λόγια σου απέναντι στα έργα σου! Ο κ. Παπανδρέου, με τη βοήθεια του συστήματος που τον έφερε στην εξουσία, παρουσιάστηκε ως το «καλό παιδί» που έλεγε την αλήθεια. Με αρχές, αξίες και πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Μια κρίση, που όπως έλεγε, οφείλετο στη «διεφθαρμένη» και «ανίκανη» κυβέρνηση Καραμανλή. Καθώς βλέπω Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία να λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα, αναρωτιέμαι, αν έφτασε μέχρι εκεί ο Καραμανλής και οδήγησε τις οικονομίες τους σε κρίση! Η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να πείσει τον κόσμο, ότι ο Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα. Και, όμως, είναι ο κ. Παπανδρέου που μας οδηγεί σ’ αυτόν «τον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης».

Ανώνυμος είπε...

πολυ σωστος 3:06... αντε να δουμε,θα συνεχισει να περνα η προπαγανδα?

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι πότε θα μας λένε τέτοιες βλακείες; Φτένε όλοι οι αλήτες που μας κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τελεία και παύλα. Οτιδήποτε άλλο είναι προσπάθεια να μας παραπλανήσει. Πρέπει να πληρώσουν όλοι.

κοματόσκυλο είπε...

Αλητ.ρά προσπαθείς να διασώσεις το σύστημα που σε ταϊζει...καλά κάνεις σας πήραμε χαμπάρι όμως...

Το Προφίλ μας