Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Οι αταίριαστοι του Καλλικράτη

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Αντίπαλοι» αιρετοί σχολιάζουν στην «Κ» το κοινό μέλλον τους 

Ο ένας χρωστά και δανείζεται για να επιβιώσει, ο άλλος έχει απόθεμα στο ταμείο και μπορεί να επενδύσει. Ο ένας έχει 77.000 κατοίκους και ο άλλος μόλις 5.000. Ο ένας έχει την πολυτέλεια να συζητεί για αναπτυξιακά έργα και ο άλλος δυσκολεύεται να μαζέψει τα σκουπίδια. Ομως, αυτοί οι δύο δήμοι, οι τόσο ανόμοιοι, καλούνται να συνυπάρξουν σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό αυτοδιοικητικό σχήμα, αμβλύνοντας τις διαφορές και αίροντας τα όποια εμπόδια. Αλλωστε, ο «Καλλικράτης» είναι πια νόμος του κράτους. 

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «αταίριαστων διδύμων» είναι η Νίκαια με τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη (Νίκαια - Ρέντης), οι Θρακομακεδόνες με το Μενίδι (Δήμος Αχαρνών) στην Αττική και το Βελβεντό με τα Σέρβια στην Κοζάνη. 
«Ο Δήμος Βελβεντού αριθμεί 3.750 κατοίκους. Είναι ορεινός και θα μπορούσε να μείνει αυτόνομος. Σε αντίθεση με τα Σέρβια, που έχουν έντονα οικονομικά προβλήματα, εμείς δημιουργήσαμε ένα αποθεματικό 385.000 ευρώ και δεν έχουμε καμία δανειακή υποχρέωση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Βελβεντού, Μαν. Στεργίου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερβίων, Δημ. Κοκολιός, τάσσεται υπέρ της συνένωσης με το Βελβεντό και παραδέχεται ότι «χρωστάμε 1,5 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος Βελβεντού είναι σε καλύτερη μοίρα, διότι λαμβάνει διπλάσια επιχορήγηση από τα Σέρβια, καθώς προχώρησε σε εθελουσίες συνενώσεις κοινοτήτων». 


Σχόλιο ai-vreS:
Μπουχουράς (πρόσφατη εκπομπή TOP): 1 εκατ ευρώ
Ζυγούρης: 4,5 εκατ. ευρώ
Κοκολιός (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 1,5+1,7= 3,2 εκατ. ευρώ


Τι είναι τα εκατομμύρια, ρε παιδιά, στραγάλια; Λίγα πάνω - λίγα κάτω; 


Ανόμοιοι  
Στο λεκανοπέδιο Αττικής, η Νίκαια των περίπου 100.000 κατοίκων συνενώνεται με τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη των 20.000. Αμφότεροι οι δήμαρχοι δεν επιθυμούσαν αυτή τη συγχώνευση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. «Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Δεν έχουμε κάτι κοινό με τη Νίκαια. Ακόμα και η κουλτούρα του πληθυσμού είναι διαφορετική. Αν συνυπολογίσει κανείς και την οικονομική κατάσταση των δύο δήμων, εμείς έχουμε στο ταμείο μας 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Νίκαια χρωστά 80 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η συνένωση κουβαλά εν τη γενέσει της πολλά προβλήματα», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, και επισημαίνει ότι «εν τούτοις, αποτελεί πρόκληση η συνύπαρξη των δύο πόλεων σε κοινό περίβλημα, για να συνθέσουμε μέσα από τις αντιθέσεις, να βάλουμε τάξη στο οικονομικό και στην καθαριότητα, να δούμε τις προοπτικές της περιοχής, καθώς η Νίκαια διαθέτει αρκετούς χώρους πρασίνου αλλά δυστυχώς είναι εγκαταλειμμένοι».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, αρνείται να μπει στη λογική των συνενώσεων και τάσσεται κατά του «Καλλικράτη». «Είμαστε δύο δήμοι με εντελώς διαφορετική εσωτερική ανάπτυξη. Το μείζον θέμα, όμως, είναι ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες και ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οποίες θα έπρεπε να διαχειρίζεται αποκλειστικά το κράτος, όπως στην υγεία και στην παιδεία, ώστε να διασφαλίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας τους. Τα οικονομικά μας προβλήματα είναι αρκετά σοβαρά και επιδεινώνονται λόγω των παρακρατηθέντων πόρων. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η υλοποίηση προγραμματισμένων έργων στην πόλη», καταλήγει ο κ. Μπενετάτος.
Την πρόθεσή του να προσφύγει στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων, ο οποίος χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον «Καλλικράτη». «Δεν μπορεί να βγάζει ο δήμος μου δύο δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο των 41 που προβλέπονται. Είναι εντελώς άδικο», τονίζει ο κ. Θέμης Οικονόμου και συμπληρώνει πως «πρόκειται για δύο τελείως ανόμοιους δήμους. Εμείς έχουμε πληθυσμό 5.000 κατοίκους και ο Δήμος Αχαρνών 77.000. Οικονομικά στεκόμαστε πολύ ψηλά με αποθεματικό 1,5 εκατ. ευρώ και χωρίς δάνεια. Εχουμε ρυμοτομικό σχέδιο, μηδενική εγκληματικότητα και μια πολύ καθαρή πόλη».
Υπέρ αυτής της συνένωσης τάσσεται ο δήμαρχος Αχαρνών, Παν. Φωτιάδης, ο οποίος, αν και θεωρεί εύλογες τις αντιδράσεις του Δήμου Θρακομακεδόνων, αισιοδοξεί ότι «τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν. Φυσικά και έχουμε χρέη και δάνεια που τρέχουν, σε αντίθεση με τους Θρακομακεδόνες, αλλά αυτό είναι φυσικό. Ενας μεγάλος δήμος έχει πολλαπλάσιες υποχρεώσεις. Ηδη, όμως, έχουμε δρομολογήσει το νοικοκύρεμα του δήμου πριν από τον “Καλλικράτη”, μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων από 1.950 σε 1.034 και καταργώντας όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις».

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mπορεί πριν το γάμο να υπάρχαν πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο γειτονικών Δήμων αλλά μετά τον γάμο τα προβλήματα θα γίνονται όλο και λιγότερο ορατά.Μπορεί ο γαμπρός να μην και τόσο όμορφος όσο η νύφη μπορεί να χρωστούσε πολλά αλλά μετά τον γάμο η νύφη θα τον στρώσει.Ετσι είναι όλα τα νέα ζευγάρια μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα.Μετά όπως λέει η παροιμία αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός (οι δύο λαοί των δύο πόλεων) τύφλα να έχει ο πεθερός (στην θέση του πεθερού βάλτε όποιον θέλετε εσείς ελευθερη επιλογή)....
Βέβαια θα μου πείτε μήπως έγινε το αντίθετο.Ενα είναι σίγουρο δεν υπήρχαν αλλοι γαμπροί και άλλε νύφες στην περιοχή.Χάσαμε βέβαια μέσα από τα χέρια μας την κουμπάρα την όμορφη Αιανή.Τι να κάνουμε όμως μας την πρόλαβε η Κοζάνη που την ηθελε περισσότερο από εμάς....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

MALON AGAPITE X.E. DEN KATALAVES OTI TA SYNIKESIA KAI OI ANAGKASTIKOI GAMOI ANOIKOUN STO MAKRINO PARELTHON. AN DEN THELI I NYFI KAI O GAMPROS......

Ανώνυμος είπε...

Πριν μια βδομάδα στο ΤΟΡ είχε πει 1,4εκ. ευρώ, τώρα πως έγιναν 3,2; Υπάρχουν υποχρεώσεις προς εργαζόμενους τωρινούς ή παλιότερους;
Υπάρχει αναλυτική λίστα των προμηθευτών με τα υπόλοιπα; Πόσες είναι οι δανειακές υποχρεώσεις ανά ίδρυμα;
Αφού οι οφειλές στους προμηθευτές είναι 1,5 εκ. γιατί ζήτησε από το δημ. συμβούλιο άδεια για δάνειο 900χιλ. ευρώ; Τα υπόλοιπα 600χιλ. τι θα γίνουν; Και τέλος έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα νοικοκυρέματος όπως στις Αχαρνές με μείωση δαπανών και προσωπικού;

Ανώνυμος είπε...

Η νύφη και ο γαμπρός είναι σίγουρα ότι σε βάθος χρόνου θα τα βρούνε γιατί δεν γίνεται αλλιώς.Το σπίτι πλέον είναι κοινό και αδιαίρετο.Τώρα το ένα χέρι πρέπει να νύψει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο (τον κοινό μας τόπο).Βέβαια όλα του γάμου δύσκολα (ευτυχώς δεν έχουμε και την νύφη γκαστρωμένη)...

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Πως δεν είναι γκαστρομένη Χ.Ε. αφού κουβαλάς σίγουρα 3,2 εκ. χρέη, χωρίς να έχεις φτάσει στον 9ο μήνα.

ΜΖ.

Ανώνυμος είπε...

Poli sklira kai apofasismena ta synpetheria file X.E. Krima sta neonymfa. I Istoria thymizei tainies tis vougiouklaki ston palio kalo elliniko kinimatografo. Mono pou ekei eixame panta efxaristo telos kai ta paidia katafernan na parakampsoun tous amialous sympetherous kai na rythmisoun apo monoi tous tin moira tous.

Ανώνυμος είπε...

Tότε φίλε Μ.Ζ. έχουμε πρόβλημα...Πρέπει οι επόμενοι που θα έρθουν να βρουν τον(τους) βιαστή(ές) της νύφης και να του(ς) δείξουν το δρόμο προς την Μπουζού...

X.E.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.........

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΩΣΤΑ Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ......

ai-vreS είπε...

Συνοικέσια στις 3 το πρωί; Άντε καληνύχτα!

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ύπνος είναι μικρός θάνατος ας τον να περιμένει...

Χ.Ε.

ai-vreS είπε...

ΧΕ άντε, θέλουμε να πάμε και στην εκκλησία αύριο !!!

Ανώνυμος είπε...

Να ανάψετε και ένα κερί για μένα...

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΟΙ? Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΠΕΡΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ Π.Χ ΠΑΡΙΣ Κ.ΑΛΛΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΑΔΙΖΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΓαπητοί φίλοι τα υπόλοιπα 600.000 χιλάρικα τα θέλει για μαξιλάρι όπως μας έλεγε και ο Υπουργός παπαθανασίου.

Ανώνυμος είπε...

Αντε τέτοιαρίστετο και λίγο στο καλαμπούρι.Ολα εδώ θα μείνουν ας τα ξεπεράσουμε ολα

Ο Τζογαδόρος είπε...

Άλλος να ρίξει τη μπίλια του χρέους. Το πεδίο είναι από 1,0 ως 9,8. Το βήμα είναι 0,2 εκ. ευρώ. Όποιος το βρει του χρόνου το Πάσχα έχει δύο αρνιά δώρο από τον νέο Καλλικρατικό δήμο.

κοματόσκυλο είπε...

«αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ψήφισα»...σταματείστε τη γη να κατέβω...δεν υπήρχε στο πρόγραμμά τους; η πίστευες οτι με τις γνωριμίες σου τις κομματικές θα το απέφευγες; Ποιό απο τα δύο συμβαίνει θέλουμε απάντηση τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Πρώτα ο Πολίτης
ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη απάτη ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Νάτο το νέο όνομα του Δήμου.
Οι Αταίριαστοι.

Ανώνυμος είπε...

Ti ginetai re? Oso paei kai au3anete to xreos? 3erei kanenas poso einai telika?

Ανώνυμος είπε...

gia sas

stamatiste gia na pame mprosta

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ρε παιδιά δε ξέρω αλλά εγω βλέπω μια αψογη συνεργασία μεταξύ τον Βελβεντινών και των Σερβίων μόνο από τη μεριά του Βελβεντού μόνο!!!!
Πόσα παιδιά απ τα Σέρβια ήταν καλοδεχούμενοι στο Βελβεντό με διαφορετικές ιδιότητες ο καθένας, ως αθλητές (πχ Ναούμ Θύμνιος), ως Υπάλληλοι (πάρα πολλοί στο Συναιτερισμό), ως νέοι επιχειρηματίες (Παπαδόπουλος,Ντέμος)?????????????
Για πείτε μας? δεν τους τιμήσαμε και δεν τους τιμάμε, ή δε θα συνεχίσουμε να τους τιμάμε? Ανταποδωτικά είναι αυτά. Αλλά όλοι αυτοί τίμησαν και οι ίδιοι τη κοινωνία μας, έδειξαν ήθος και θα ξανασυνεργαζόμασταν με άλλους τόσους και άλλους τόσους Σερβιώτες αν ήταν ή είναι σωστοι απέναντί μας. Δε νομίζω να ξεχωρίσαμε τον καθένα λόγω καταγωγής. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: το Βελβεντό δεν έχει πρόβλημα με όλους σας, απλά κάνουμε έναν αγώνα που νομίζουμε ότι είναι σωστός. Αφήστε μας να τον κάνουμε και ας χάσουμε από τις συνέπειες. Εσεις απλά μην οξύνετε τα πνεύματα!

Το Προφίλ μας