Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Θα ευνουχίσουν τον «Καλλικράτη»;

Του Β. Νέτα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Με υπόγειες μικροκομματικές παρεμβάσεις ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, ξεπερασμένης παλαιοκομματικής νοοτροπίας, προσπαθούν μετά μανίας να ευνουχίσουν τον «Καλλικράτη», να τον αποδυναμώσουν και να τον αχρηστεύσουν.
Δεν θέλουν η διοικητική μεταρρύθμιση να γίνει με αντικειμενικά στοιχεία και με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θέλουν να τη φέρουν στα μέτρα στενά τοπικιστικών συμφερόντων και άρα να ακυρώσουν την κυβερνητική προσπάθεια. Η μικροκομματική λογική έφερε τη χώρα στο σημερινό της χάλι και την έθεσε σε καθεστώς κηδεμονίας. Είναι η ίδια λογική που εκτρέφει κλίμα διχασμού, καλλιεργεί τοπικιστικές αντιθέσεις, αποτρέπει τη δημιουργική συνεργασία και καταδικάζει περιοχές ολόκληρες στη στασιμότητα και τη μιζέρια.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε, έκανε θαύματα στις κοινότητες των Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν δεν υπήρχε ο μικροκομματισμός, αλλά κυριαρχούσε η πίστη για τη διαφύλαξη των αξιών του Γένους και την προετοιμασία της ανάστασής του. Καταρρακώθηκε, δυστυχώς, και η Αυτοδιοίκηση στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, για να γράψει ο Διονύσιος Σολωμός με σπαραγμό ψυχής: «Εάν μισούνται ανάμεσό τους / Δεν τους πρέπει ελευθεριά». Και ακόμη να πει απογοητευμένος ο Μακεδονομάχος: «Καλύτερα που τ' ακούγαμε, παρά που το γνώρσαμε το κλεφτοβασίλειο».
Δεν βγαίνουν ανοιχτά να επιχειρηματολογήσουν όσοι μηχανεύονται ανατροπές στο σχέδιο «Καλλικράτης», διότι δεν έχουν επιχειρήματα. Θα αφήσει, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης να ευνουχίσουν ένα τόσο σημαντικό έργο διοικητικής μεταρρύθμισης; Σ' αυτήν την περίπτωση ο μικροκομματισμός θα ακυρώσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για αλλαγή νοοτροπίας.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ....!!!!

Βάγια Σ. είπε...

Παρατηρώ ότι φοβάστε πως θα βγει ψεύτης ο Πρωθυπουργός...
Το ότι ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι υπάρχουν λεφτά και σε 6 μήνες μας έστειλε στο Δ.Ν.Τ. δεν καταδεικνύει τίποτα?
Ποιό είναι το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας αγαπητέ? Ο Καλλικράτης? Η Τουρκία κάνει ήδη έρευνες στα ύδατά της κάτω απ' το Καστελόριζο για κοιτάσματα Πετρελαίου και αρνήθηκε τη "βοήθεια" του Δ.Ν.Τ.

Αλλαγή νοοτροπίας, αλλά το όνομα του νέου Δήμου "Σέρβια" έτσι?
Μάλλον για τη νοοτροπία ορισμένων μιλάμε και όχι όλων.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΘΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΩΝ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ,
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΘΗΛΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΑΝΘΟΥΝ.

-4 ΔΗΜΟΙ
-ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΟΪΟΥ Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

ΤΕΛΕΙΑ Κ ΠΑΥΛΑ

Λ.Μ

Βάγια Σ. είπε...

-Η Γκερέκου και ο Τόλης χρωστάν 5,5εκ στην εφορία.
-Η δικιά μας η Αννούλα διόρισε τον άντρα της στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και σαν υπουργός παιδείας στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο!
-Ο Σπηλιωτόπουλος σε business trips μέσα σε 2 μήνες, ξόδεψε 480.000 ευρώ!
Ποιοί νοιάζονται για την πρόοδο της Ελλάσας ρε ταλαίπωρε ελληνάκο???
Κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι καημένε!

Ανώνυμος είπε...

βαγια εσεις ισχυριζεστε οτι αν δεν γινεται δημος προτυπο!!δεν σας απασχολει το ονομα του νεου δημου,τωρα σας νοιαζει να μην λεγεται σερβια?!!δηλαδη αν ενωθειτε με εναν τετραπλασιο δημο που ειναι και υπηρεσιακο-διοικητικο κεντρο στην περιοχη ζητατε να παρετε το πρωτο ονομα?!!!αμ δεν φταιτε εσεις κατι ψηφολιγουρια βουλευτες φταινε που σας παραμυθιαζουν-λιβανιζουν συνεχεια..

Βάγια Σ. είπε...

4:38 δεν ανέφερα πουθενά ότι με ενδιαφέρει το όνομα.
Εσάς καυτιριάζω που διδάκσετε αλλαγή νοοτροπίας όλων των άλλων εκτός από τη δική σας.

Δε διάβασες τι έγραψα για τους πολιτικούς? Θες να τα ξαναπώ γθα να τα καταλάβεις?
Δεν ψηφίσω στο Βελβεντό. Εκτίθεσαι.

Ανώνυμος είπε...

H τοπική κοινωνία παρακολουθεί πλέον την κατάρρευση των ίδιων της των μύθων. Μύθοι μαζικής παραπλάνησης που καλλιεργήθηκαν - επιβλήθηκαν από αυτούς που υπηρέτησαν την τοπική αυτοδιοίκηση και διαμόρφωσαν κυρίαρχες τάσεις ("τοπικιστική ομοψυχία", "συμπόρευση λαού-τοπικών αρχόντων κάθε φορά που πλήττεται ο τοπικιστικός ιδιωματισμός", "το τοπικό πολιτικό λόμπυ στην τοπική κυβέρνηση, ο λαός στον προθάλαμο της ρουσφετολογίας ", "συμμετοχή του λαού στα κέντρα των αποφάσεων μόνο όταν αυτός χρειάζεται για την άσκηση πιέσεων ευτελιστικού ταπεινωτικού περιεχομένου") σε βάρος των πραγματικών δημοκρατικών αναγκών και συμφερόντων των πολιτών.

Η πραγματικότητα που έντεχνα αποσιωπήθηκε και αυτή τη φορά, αφορά την διαπιστωμένη τάση της "ελίτ των αυτοδιοικητικών" (αυτών των θεσπέσιων ταπητουργών κυβόλιθων) για αναδιάρθρωση της κυριαρχίας της, που σημαίνει τη μετάβαση από μια υπέρμετρη μονομέρεια προσωπικών φιλοδοξιών, σε μια δήθεν σύγχρονη οργανωμένη και αυξημένης αποδοτικότητας τοπική αυτοδιοίκηση, που κυρίαρχο στοιχείο της είναι τα "ίδια πρόσωπα" που επανέρχονται με την "τήβεννο των ειδικών". Με πολιτικούς όρους, η αναγέννηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έπρεπε πρωταρχικά να εκφράζεται με την αντικατάσταση των διαχρονικών μορφών της κυριαρχίας των τοπικών πολιτικών ελίτ (που είναι και χαμηλού βεληνεκούς όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα) και να βασίζεται στην παγίωση των δημοκρατικών πρακτικών και θεσμών (μετατόπιση του κέντρου εξουσίας στον λαό με ότι αυτό συνεπάγεται).

Η στρατηγική της αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης υπηρετήθηκε με συνέπεια, από το μικρομεσαίο τσίρκο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι την στιγμή της χωροταξικής διευθέτησης της νέας δομής. Στη συνέχεια, σαν αποτέλεσμα των διαρθρωτικών ιδιομορφιών της ελληνικής αυτοδιοίκησης, προκύπτει η θεατρική παράσταση των ανίκανων αυτοδιοικητικών στο θέατρο της ΤΕΔΚ.

Είναι φανερό ότι με την προσφιλή τους πρακτική δημιουργούν τεχνικά προπετάσματα με την βοήθεια ενός ψευδαισθησιακού ιδεολογήματος που σαν κύριο άξονα έχει μια πραγματικότητα λαϊκίστικης κινητοποίησης των μαζών που τόσο συστηματικά αγνόησαν , για να καλύψουν το γεγονός ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Κοινώς το γεγονός ότι ήρθε η ώρα να μας αδειάζουν πλέον την γωνιά.
Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι το πρωταρχικό πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η ίδια η ανυπαρξία της. Αυτά που είδαμε είναι συμπτώματα βαθύτερων και καλά συγκαλυμμένων προβλημάτων που αφορούν πρωταρχικά την διαχρονική σχέση των "αυτοδοιηκητικών" και του λαού. Οι παντός είδους "αυτοδιοικητικοί" θεωρούν ότι μπορούν να εκφράζουν την βούληση των πολιτών επειδή εκλέχτηκαν, περιχαρακώνοντας τον δημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης απέναντι στην πολυφωνία των πολιτών και των αποψεών τους ( που είναι προϋπόθεση της άσκησης της δημοκρατίας).
Η συνεδρίαση της ΤΕΔΚ έρχεται να καταδείξει τη ολική αναξιοπιστία και το κατάφορο ψέμα της "υπαρκτής αυτοδιοίκησης". Ανταγωνισμοί φατριών και συνωμοσίες κοινωνικών και πολιτικών ηγετίσκων αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν τη γενικά σκανδαλώδη φύση της "υπαρκτής αυτοδιοίκησης" που επιφυλάσσει για τους πολίτες τη θέση του καταναλωτή έτοιμων πολιτικών προϊόντων αθλιότητας. Είναι λοιπόν καθαρό και εκκωφαντικό το τέλος αυτής της καταθλιπτικής εποχής. Μια νέα αφήγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλέον απαραίτητη ως κοινωνική-πολιτική πρόταση.
Ο επαρχιώτικος και ιδιότυπος ρεφορμισμός των βλαχοδημάρχων τέλειωσε.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΥΒΟΛΙΘΟΙ. ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ.

Ε.Σ. είπε...

O B. NETAΣ υπαλληλίσκος της δεκάρας είναι και παπαγαλίζει ότι του λένε. Γιατί αν δεν παπαγαλίσει... από ταχιά σπίτ' (ι)....

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!!

ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!

Δηλώνω ανένταχτη κομματικά, άθεη θρησκευτικά, αβόλευτη επαγγελματικά, αγωνίστρια της ζωής και της αξιπρέπειας.

Γι' αυτό δεν διστάζω να αποκαλέσω κάθε τέτοια άποψη ΔΟΥΛΙΚΗ!

ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ!!!

Ε.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Βάγια Σ...συμφωνώ, και συμπληρώνω...υφυπουργός που δεν είχε φορολογική ενημερότητα;;;;... και μιλάμε ακόμα ότι αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την Ελλαδα μας...μη χ...

Ανώνυμος είπε...

Οριστικοποιήθηκε η διπλή και νέα ονομασία του διευρυμένου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και έδρα τα Σέρβια.Η διατηρηση της διπλής ονομασίας, σύμφωνα με εγκυρους πολιτικούς παρατηρητές θα ικανοποιεί απόλυτα τα Σέρβια, ενω ταυτόχρονα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση του Βελβεντού! Η νέα αλλαγή εγινε λόγω πολιτικών παρεμβάσεων και σημαντικό ρόλο επαιξε η αλλαγή στάσης των Βουλευτών Ν Κοζάνης, που ενω δημόσια υποστήριζαν τις θεσεις του Βελβεντού, στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής ζήτησαν απαντες απο τον Ραγκούση την σχετική αλλαγή, όπως και στο θέμα της εδρας στην Σιάτιστα...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Βάγια Σ. είπε...

Παιδιά των Σερβίων παιδιά,
εσείς που κατηγορούσατε εμάς για ανταρσία και για ανυπακοή στο σχέδιο "Καλλικράτης" που είναι ένα τόοοοοοοσο σημαντικό έργο ανάπτυξης, φαντάζομαι δε θα τολμήσετε να βγάλετε κιχ για την ονομασία, έτσι?
(δάσκαλε που δίδασκες....!)

Αδέρφια Βελβεντινοί να μια πρόκληση που είμαι βέβαιη ότι θα μας συσπειρώσει ακόμα περισσότερο!

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΤΕ, ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

VELVENTINOS είπε...

TWRA ARXIZOUN TA ORGANA!!!

Βάγια Σ. είπε...

"η μοίρα του ανθρώπου, είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος

...ας δείξουμε λοιπόν ποιά είναι η μοίρα μας!

παιδιά του ai vres ευχαριστώ που με ανεχτήκατε τόσες μέρες, που με ενημερώνατε, που μου δώσατε χαρτί και μολύβι για να γράψω αυτά που ήθελα για τον τόπο μου, που με διακόπτατε όταν έπρεπε να με διακόψετε. ελπίζω να το άξιζα :)
Συνεχίστε έτσι.

Τις επόμενες μέρες ας προσπαθήσουμε όλοι να ηρεμήσουμε και να ανασυνταχθούμε...

"...και τώρα φίλοι μου είναι αργά,
μια καληνύχτα στη μαμά..."

ai-vreS είπε...

Βάγια (μας) να είσαι καλά. Ελπίζουμε και σε περαιτέρω συμμετοχή σου.
(Τα "κομμένα" σου ήταν τα πιο ευπρεπή...αλλά η γλώσσα σου σ' αυτά, σπάει κόκκαλα...)

Ανώνυμος είπε...

Βάγια δεν είναι ακόμη αργά! Στο Βελβεντό τώρα άρχισαν τα όργανα! Ως τώρα κάναμε πολύ ήρεμες και πολιτισμένες κινητοποιήσεις και κανείς δε μας πήρε στα σοβαρά σε αντίθεση με τη Σιάτιστα! Το Βελβεντό τώρα οργανώνεται απ'την αρχή! Ο αγώνας συνεχίζεται με πιο δυνναμικές κινητοποιήσεις!

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΧΙ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ!!ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ-ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ-ΒΕΛΒΕΝΤΟ-ΛΙΒΑΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ..ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ??

Ανώνυμος είπε...

PROTASI... DIMOS PIERIWN KAI KAMVOUNION

Το Προφίλ μας