Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μείωση της τιμής-Οφέλη για τους καταναλωτές!

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Μειωμένα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης θα περιμένουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 οι δημότες της πόλη της Κοζάνης, αλλά και όλων των άλλων πόλεων με ανάλογα δίκτυα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου να κάνει δεκτό το αίτημα του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα για τη μείωση του ΦΠΑ από το 21% στο 10%! Παράλληλα, επίσης μετά από σχετική αίτηση του δημάρχου, οι αποδείξεις πληρωμών της τηλεθέρμανσης θα συμπεριλαμβάνονται εφεξής στο αφορολόγητο όριο των φορολογουμένων, όπως ακριβώς και οι αποδείξεις πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης. 
Να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό που θα «γλιτώσουν» οι καταναλωτές της τηλεθέρμανσης είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο, φυσικά, θα μείνει στην περιοχή και στην τοπική αγορά. Το εν λόγω ποσό, ασφαλώς, δεν χάνεται από τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ, αλλά από τα έσοδα του κράτους και αυτό, ειδικά σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας. Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποτέλεσαν και το κύριο θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Κοκαλιάρη και τον διευθυντή της Επιχείρησης Γιώργο Παυλίδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, τα αιτήματα που έγιναν δεκτά αναφέρονταν:
-Στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. (10%) στην παροχή τηλεθέρμανσης, δηλαδή εξομοίωση με τις υπόλοιπες μορφές παροχής θερμικής ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός), και κατάργηση του συντελεστή Φ.Π.Α. (21%) που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. 
-Στην αναγνώριση της δαπάνης τηλεθέρμανσης για την διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας ίση φορολογικά μεταχείριση και δημιουργώντας κίνητρο για την επέκταση της τηλεθέρμανσης και σε άλλους καταναλωτές. 
«Οι σχετικές ρυθμίσεις συμπεριελήφθησαν στο νέο φορολογικό Νόμο και υπερψηφίστηκαν από την Βουλή, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν ορισμένα μακροχρόνια αιτήματα του Δήμου Κοζάνης, τα οποία είχαν τεθεί κατ΄ επανάληψη και κατά το παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν είχαν εργαστεί για το ίδιο θέμα και ο πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και επίσης βουλευτής σήμερα Γιάννης Βλατής. Παράλληλα, ο δήμαρχος Κοζάνης ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια τον συντοπίτη μας, υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως δήλωσε, επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα δίκαια αιτήματα του Δήμου. 
Όπως επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Κοκαλιάρης, «η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί μια δικαίωση προσπαθειών πολλών ετών και δίνει μια μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές», με τον ίδιο να θυμίζει πως κάθε χρόνο η περιοχή «γλιτώνει» 10 εκατομμύρια ευρώ από τη χρήση της τηλεθέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Γιώργο Παυλίδη, η αναμονή των θετικών αυτών εξελίξεων ήταν και ο λόγος καθυστέρησης έκδοσης των τιμολογίων, ενώ υπογράμμισε πως «τηρούμε πάντα τον όρο της μείωσης του 25% σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Και φέτος, η μείωση αυτή έφτασε στο 45,6%, ενώ, με τις νέες αυτές εξελίξεις, το κόστος της τιμής της τηλεθέρμανσης θα είναι στο 50,6% μειωμένο, σε σχέση με το πετρέλαιο!». 
Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα του Δήμου Κοζάνης για τη μείωση του 80% του ΦΠΑ που υπάρχει (με απόφαση της πολιτείας) στα τιμολόγια της ύδρευσης για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας (πλην ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), ενώ εξετάζεται το ζήτημα μείωσης στην τιμή της κάθε σύνδεσης με την τηλεθέρμανση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Λ. ΜΑΛΟΥΤΑ

ΖΉΤΗΣΕ στις 06-04-2010 να να περιλαμβάνεται η δαπάνη της τηλεθέρμανσης στο αφορολόγητο των αποδείξεων & μείωση του φπα τηλεθέρμανσης στο χαμηλό %, κάτι που ήδη ο Υπουργός Οικονονικών κ Παπακωνστανίνου είχε κάνει με το να τα συμπεριλαβει και τα δυο στο φορολογικό προσχέδιο νόμου απο την πρώτη στιγμή, όπως αποδεικνύεται απο τη δημοσίευση του φ.π. στα μέσα του Μάρτη 2010 .
Το γνώριζε οταν το ζητούσε;
Αν ναι , τότε έπαιξε εκ του ασφαλούς και παραβίασε ανοικτές θύρες!!
Αν οχι , τότε να οργανώσει καλύτερα το team των συνεργατών ώστε να μη ζητάει εκ του περισσού.

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ως Κοζανίτης γνώριζε απο παλαιά το πρόβλημα-αίτημα και με την πρώτη ευκαιρία το έλυσε-το ικανοποίησε. Απο την άποψη αυτή, αφού σκέφτεται και το πολιτικό του μέλλον μέσω της επανάκαμψης στην περιοχή, καλά έκανε.
Και το έκανε πολύ πριν ο κ. Μαλούτας το ζητήσει.
Απο την άλλη άποψη της ισονομίας των πολιτών όμως;

1.Με την τηλεθέρμανση και το περέλαιο θερμάινονται οι κατοικίες κλπ.
Στο εξής:
Οι ευκατάστατοι κατοικοι των πόλεων της Κοζάνης & Πτολεμαίδας, που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, θα επιβαρύνονται λιγότερο φορολογικά(10% φπα και οχι 21%) καιθα ζεσταίνονται φνα!
Οι κατα τεκμήριο λιγότερο ευκατάστατοι κάτοικοι των λοιπων πόλεων και χωριών του νομού θα επιβαρύνονται περισσότερο φορολογικά καθώς το πετρέλαιο συνεχίζεινα υπάγεται στο 21% και οχι στο 10% και δεν θα ζεσταίνονται φνα!
Ανιση μεταχείριση!

2.Κατα καιρούς οι αγρότες ζητούν μείωση του ΦΠΑ της αγοράς των μηχανημάτων και άλλων εφοδίων τους. ΟΧΙ τους λένε , διότι το απαγορεύει η Ευρωπαική Ενωση.( η ευκολη δικαιολογία)
Απο το παραπάνω περιστατικό της τηλεθέρμανσης αποδεικνύεται πως όλα αλλάζουν αν έστω και ένας που θέλι είναι σε θέση να το φέρει ως εκεί που χρειάζεται.
3.Πως είναι δυνατόν να λαμβάνονται δεκάδες μέτρα πριοριστικής πολιτικής στις δαπανες του κράτους και απο την άλλη να χαρίζουμε εκατομμύρια φπα στους ευκατάστατους επιφέροντας απώλεια στα έσοδα του κράτους.
Το γνωρίζε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο οταν προέγκρινε το σχέδιο;

Να γιατί τελικά φθάσμε στο σημερινό πολιτικο-οικονομικό χάλι.
ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΙΝΌΜΑΣΤΕ ΩΡΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΌΛΟΥ

Το Προφίλ μας