Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η άλλη διέξοδος για την κρίση!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Για τη διαφορετική πρόταση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μίλησε το πρωί της περασμένης Κυριακής, στο Κοβεντάρειο, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Ε.Μ.Π. Γιάννης Μηλιός, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνης ως προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Μηλιός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στην αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να συμβάλλουν και οι τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, έλαβαν ως κρατική ενίσχυση το ποσό των 28 δις ευρώ και σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ για να δείξουμε πως υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος και διαφορετικές προτάσεις. 
Είναι ένας δρόμος, ο οποίος πρέπει να κοιτάξει και το σκέλος των δαπανών που κάνει το κράτος, όσο και των κρατικών εξόδων. Αρκεί να σημειώσω πως οι τράπεζες πρέπει να κληθούν να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει οι χώρες της Ευρώπης και της αρχιτεκτονικής του ευρώ. Επίσης να θυμίσω πως τα έσοδα που εισπράττει το ελληνικό κράτος από τους μετανάστες είναι τέσσερις φορές περισσότερα από εκείνα που εισπράττει από τους εφοπλιστές. Επίσης, εκτός από τη φορολογία των εφοπλιστών, υπάρχουν και οι φοροαπαλλαγές, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ, ένα ποσό που υπολογίσαμε πως είναι περίπου ίσο με το ποσό που θέλει να πάρει η κυβέρνηση με τα σκληρά μέτρα λιτότητας». 
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι διεκδικήσεις της Αριστεράς θα πρέπει να αφορούν σε αναδιανομή του πλούτου, με άρση της φοροασυλίας των πλουσιοτέρων τάξεων και των ευκατάστατων στρωμάτων και με στόχευση των πόρων στα στρώματα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικής στήριξης, σε αύξηση της απασχόλησης, μέσω προφανώς των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων αλλά παράλληλα μέσω της ανάπτυξης ενός τρίτου τομέα της οικονομίας (κοινωνικού, συνεταιριστικού) που θα επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση της αγροτικού τομέα, στην πράσινη ανάπτυξη, στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του τομέα των δημόσιων αγαθών. 
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του Συνασπισμού Αντώνης Κύρινας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η Ν.Ε. Συνασπισμού μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα, θέλει να πει σε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι μονόδρομος, πως υπάρχει μια άλλη, διαφορετική απάντηση, μια άλλη διέξοδος. Έτσι, έχουμε προσκαλέσει τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Γιάννη Μηλιό, για να αναλύσει την άλλη αυτή πρόταση της Αριστεράς».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχόμαστε η πρόταση να είναι κοστολογημένη και όχι όπως τα λεγόμενα του ΠΑΣΟΚ που από τα 40 δις που έλεγε ότι θα εισπράξει τώρα λέει ότι ακόμα και τέσσερα να πάρει πολλά είναι.

Το Προφίλ μας