Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Εθνική οδός Κοζάνης-Λάρισας: μήπως ήρθε η ώρα;


του Δημήτρη Μαυροματίδη
Το δυσάρεστο σε όλους μας γεγονός, του δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χρήσης της οδικής διόδου των Τεμπών, ανέδειξε ένα θέμα που για πολλούς αποτελούσε «κλειστό βιβλίο» για πολλά χρόνια. Η οδική σύνδεση της Βορείου με τη Νότια Ελλάδα γίνεται μέσω των Τεμπών, με μοναδική εναλλακτική λύση οδικής σύνδεσης μέσω του Σαραντάπορου από την Κοζάνη. Έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο με εμφατικό και επιτακτικό τρόπο το χρόνιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για άμεση, ευχερή και ασφαλή οδική σύνδεση με τη Νότια Ελλάδα και δη με την Πρωτεύουσα της χώρας μέσω Λάρισας. 
Είναι λοιπόν μοναδική η ευκαιρία να διεκδικήσουμε την άμεση ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Νίκη – Φλώρινα – Πτολεμαϊδα – Κοζάνη – Λάρισα και για τον ανωτέρω πρόσθετο και σοβαρό λόγο. Η Οδός Ε65 που θα συνδέσει την Λαμία με τα Γρεβενά στο ύψος της Παναγιάς, όπως γνωρίζουμε, έχει ανατεθεί με σύμβαση παραχώρησης, αλλά προκύπτουν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης του έργου και σίγουρα μετά το 2015.
Η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών για τον κάθετο άξονα Κοζάνη – Λάρισα γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη κατά τμήματα. Πρέπει να μεριμνήσουμε για την διασφάλιση των πόρων με στόχο την άμεση υλοποίηση του επόμενου μεγαλύτερου έργου της Περιφέρειας μας, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, για να αποκτήσουμε επιτέλους οδική «έξοδο» και προς το νότιο τμήμα της χώρας. Έστω και υπό δυσάρεστες συνθήκες είναι μοναδική η ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να αναδειχθεί στην επενδυτική agenda της χώρας ως έργο πρώτης προτεραιότητας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΑΚΤΟ
-------------------
Το γιορτινό-χριστουγεννιάτικο της πέπλο φόρεσαν, για μια ακόμη φορά, τα Σέρβια, αλλά και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που απαρτίζουν το Δήμο Σερβίων, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πλησιάζουν. Πολύχρωμα φανταχτερά φωτάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια κάθε είδους κοσμούν τις πλατείες και τον κεντρικό εμπορικό δρόμο των Σερβίων. Συνεργεία του δήμου εδώ και αρκετές μέρες εργάζονται πυρετωδώς και έχουν προχωρήσει στο στολισμό κεντρικών δρόμων, πλατειών και δέντρων, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που γίνεται ακόμη πιο "μαγική" κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό συμπληρώνεται ιδανικά από τα στολισμένα ολοφώτιστα μπαλκόνια, τα περίτεχνα διακοσμημένα παράθυρα, ενώ τη δική τους εορταστική πινελιά βάζουν τα εμπορικά καταστήματα. Ο Δήμος Σερβίων έχει μπει σε τροχιά προετοιμασίας για τις Άγιες ημέρες και ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με τα μοναδικά έθιμα που αναβιώνουν στα Σέρβια το Δωδεκαήμερο των εορτών.Xρόνια Πολλά σε όλους και ευτυχισμένο το 2010, με αγάπη και μεγαλύτερη προκοπή στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΑΚΤΟ 2
-----------------
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Σερβίων,
www.dimos-servion.gr
που σας εύχεται ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ&XΡONIA ΠΟΛΛΑ.
Στην Ιστοσελίδα θα βρείτε τις πιο χρήσιμες και σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν το Δήμο Σερβίων και τις προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το τελευταίο Ρεπορτάζ, αισιόδοξες θεωρούν οι ειδικοί τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών σε έναν ως τρεις μήνες και υπενθυμίζουν ότι οι κατολισθήσεις στη Μαλακάσα στοίχισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού για τρία χρόνια στο σημείο αυτό.

H περίπτωση της Μαλακάσας, προσέθεταν, μπορεί να θεωρηθεί ηπιότερη από την εκτεταμένη κατολίσθηση που συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών, την περασμένη Πέμπτη. Ετσι, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε θα ξανανοίξει ο εθνικός δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα αίτια της κατολίσθησης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν μελέτες και έργα σταθεροποίησης του βουνού που κατολισθαίνει, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρος.

Το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών κόβει την Ελλάδα στα δύο, καθώς οι παρακαμπτήριοι δρόμοι δύσκολα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εμπορευματικών μεταφορών του εθνικού άξονα, ενώ η διαδρομή μέσω Σαρανταπόρου αυξάνει την απόσταση κατά 60 χλμ.

Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Λάρισας - Τυρνάβου - Ελασσόνας, ενώ τα ΙΧ αυτοκίνητα μπορούν προς Νότον να χρησιμοποιήσουν και την παραλιακή οδό. Σχεδιάζεται δε οι οδηγοί να μην καταβάλλουν διόδια, αν και μετά τα Τέμπη έχουν τοποθετηθεί τρεις νέοι σταθμοί διοδίων.

Ανώνυμος είπε...

Προς 6:26
Φίλε/η μου χρωστάς 5 λεπτά από το χρόνο μου.
Πήγα και γω ο περίεργος να διαβάσω τις προτάσεις και τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του Δήμου στη σελίδα του Δήμου.
Επισκέφθηκα:Χαιρετισμός Δημάρχου
Διοικητική Διάρθρωση
Παρουσίαση του Δήμου
Ανακοινώσεις
Έντυπα
Δελτία τύπου
Δρομολόγια λεωφορείων εντός Δήμου
Ποδηλατικός Γύρος
Αιωροπτερισμός
Καλοκαίρι 2009
Εκλογές
Καταστήματα
Αλλά πουθενά δεν βρήκα προτάσεις. ή προσπάθειες
Πήρα και εγώ τις ευχές και πήγα στο καλό.
Συγνώμη ai-vres γιατί το σχόλιο δεν αφορά την ανάρτηση αλλά ένοιωσα προσβεβλημένος από το
ΕΚΤΑΚΤΟ 2

Ανώνυμος είπε...

Σου δίνομαι επιπλέον 10 λεπτά απο το πολύτιμο χρόνο σου, για να ζήσεις...περισσότερο!

Ανώνυμος είπε...

βλακειες μιας βλαμενης

Ανώνυμος είπε...

Einai adiko eseis na exete link pros to dimo serbiwn enw autoi den exoun. Kai mpainei edw mesa o ka8enas KAI H KA8EMIA kai diafimizoun to dimo.

ai-vreS είπε...

Έχουσι γνώσιν οι φύλακες...

Το Προφίλ μας