Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Τι αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για το ορυχείο

Μετά από τρεις ώρες (9-12 τα μεσάνυχτα) συζήτηση την οποία παρακολούθησαν και αρκετοί κάτοικοι των χωριών Τριγωνικού, Προσηλίου και Πολυρράχου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε ομόφωνα:
«Να συζητηθεί το θέμα της άρσης της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 και της μη επέκτασης του Ορυχείου σε ειδική σύσκεψη. Τη σύσκεψη θα συγκαλέσει η Νομαρχία Κοζάνης και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμος Σερβίων, οι Πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Τριγωνικού και Πολυρράχου, εκπρόσωπος του ΣΑΚ (Κοινωνία Δικαιώματος Προσηλίου) και η Επιτροπή Αγώνα. Στο διάστημα αυτό οι νομικοί σύμβουλοι της Νομαρχίας θα διερευνήσουν όλες τις δυνατότητες άρσης της Οριστικής Παραχώρησης. Το θέμα της επέκτασης ή μη θα ξανασυζητηθεί αν και όταν εγκριθεί η Μ.Π.Ε. από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έρθει στη Νομαρχία η εγκεκριμένη μελέτη.»
Πριν την έναρξη της συζήτησης μοιράστηκε, από την Επιτροπή Αγώνα, σε όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους επιστολή των κατοίκων της περιοχής στην οποία αναφέρονται οι λόγοι αρνούνται την επέκταση του ορυχείου και να βρίσκονται όμηροι της Οριστικής Παραχώρησης. Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την ανάγνωση της ερώτησης που κατέθεσε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Μητσιάκος. Ακολούθησε τοποθέτηση του Νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργου Δακή. Δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα Βασίλη Παπαθανασίου και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι. Το κλίμα μέσα στην αίθουσα ήταν αρκετά φορτισμένο κατά διαστήματα καθώς οι κάτοικοι αντιδρούσαν ανάλογα με τις τοποθετήσεις των Νομαρχιακών Συμβούλων. Η απόφαση δεν ικανοποίησε τους κατοίκους και την Επιτροπή Αγώνα, γιατί θεωρήθηκε ότι πάλι το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες. Αρκετά ήταν τα σχόλια για τη μη εκπροσώπηση του Δήμου στη συνεδρίαση.
Σύντομα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση, αλλά και να καθορίσει τη στάση της εν αναμονή της σύσκεψης.
Από το delinogr.blogspot.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καμαρώνουμε για άλλη μια φορά τον δήμο μας...

Αλλοίμονό μας...

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι του Τριγωνικού και των χωριών που διαμαρτύρονται, τόσα χρόνια στην ΔΕΗ, δεν εργάζονται???
Γιατί διαμαρτύρονται τώρα???
Μόνο δουλειά εις βάρος άλλων θέλουν???

Ανώνυμος είπε...

Otsn les kamaronoyme to dimo mas, enoeis to dimarho; O dimarhos panta ypostirize tin epektasi toy oryheioy kai stirize toys ntalikerides. Ithele na epanaleitoyrgisei i METE kai na kinithei i emporiki agora ton servion.
Pos krineis esy tin stasi toy dimarhoy;

Ανώνυμος είπε...

Ένας κάτοικος του Τριγωνικού (δεν θυμάμαι το όνομα του, γιατί δεν αξίζει να το θυμάμαι),εργαζόμενος σε υψηλόβαθμη θέση στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ...
Με τι κριτήρια τον επέλεξε το συγκεκριμένο κίνημα για αυτή την θέση???

Παπαθανασίου είπε...

Ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις του Δήμου, της Νομαρχίας και της κυβέρνησης ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το ορυχείο αυτό δεν θα λειτουργήσει.
Δεν θα λειτουργήσει γιατί οι κάτοικοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύει την ιδιοκτησία γης, την κατοικία και την υγεία του κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Πέρα από αυτό οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν και τη γη τους και τα σπίτια τους και την υγεία τους.
Γιαυτό αυτό το ορυχείο δεν θα λειτουργήσει.
Να σας παραθέσω ένα κομάτι από την ιστορία του Τριγωνικού και θα το καταλάβετε:
"Το 1514 μ.Χ. το χωριό και ο ναός της Παναγιάς καταστράφηκε από τους Τούρκους. Επειδή οι κάτοικοι αρνούνταν να πληρώσουν τους φόρους,οι τουρκικές αρχές με διάταγμα του Σουλτάνου, ζήτησαν από τους κατοίκους, να υπογράψουν την παραχώρηση της κυριότητας των χωραφιών τους στο τουρκικό κράτος, Σύμφωνα με το διάταγμα οι κάτοικοι θα μπορούσαν να νοικιάζουν τα χωράφια τους από τις τουρκικές αρχές πληρώνοντας το δικαίωμα της καλλιέργειας. Έτσι οι τουρκικές αρχές θα διασφάλιζαν την είσπραξη των φόρων. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την παραχώρηση των χωραφιών και οι Τούρκοι προέβησαν στην καταστροφή του χωριού. Από την καταστροφή δεν γλίτωσε ούτε ο ναός της Παναγίας. Από τα βιβλία του ναού σώθηκαν 22 σελίδες που διαφυλάχτηκαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Τις σελίδες αυτές παρέδωσε ο ιερέας Παπακώστας στον ιερέα Παπαθανάση όταν ήταν νέος (Πηγή: Θύμηση του Παπαθανάση σε σελίδα του βιβλίου κολλημένη σε μηνιαίο του 1843).
Μετά το κάψιμο του χωριού το 1514, οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν σε μικρότερους οικισμούς κατά οικογένειες, συνεχίζοντας να αρνούνται την υποταγή στους Τούρκους. Το 1683 άρθηκε το φιρμάνι και οι κάτοικοι ίδρυσαν το σημερινό οικισμό."
Εμείς ξέρουμε την ιστορία μας, κάποιοι που δεν τη γνωρίζουν ας τη μάθουν.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο Δήμαρχος δεν ήθελε να στηρίξει τους κατοίκους Τριγωνικού, Πολυράχου και Προσηλίου.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητιόταν και το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Γιατί δεν ήρθε να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ;
Γιατί ο νομαρχιακός σύμβουλος που τους στήριξε στην αντισυγκέντρωση δεν πήρε το λόγο να πει έστω και μια λέξη για τη ΛΑΡΚΟ και για τους εργαζόμενους;
Δεν προλάβαιναν μάλλον να κάνουν αντι-κινητοποίηση ή δεν τους νοιάζει πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε τώρα τους πουλημένους στις εταιρίες.
Αυτούς τους εξέλεξε ο λαός για να τον υπηρετήσουν εννοείται.
Ένας Υφυπουργός, ένας Νομαρχιακός Σύμβουλος, ένας Δήμαρχος και κανα δυο Αντιδήμαρχοι.
Καλά κάνουν αλλά έρχονται και εκλογές ...
Πάντος θα έχουν πλούσιο προεκλογικό αγώνα με τα λεφτά της εταιρίας.

Ανώνυμος είπε...

Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μιχάλη Παπαδόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου «Εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη, σε χώρους συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων, στη θέση ΠΡΟΣΗΛΙΟ Δ.Δ. Πολύραχου Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία ΜΕΤΕ. ΑΕ».
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Με την απόφαση αυτή θα ξενικήσουν οι εργασίες ενός πολύ σημαντικού, για το Νομό μας, έργου το οποίο θα κρατήσει επιπλέον απασχολημένους τους 200 εργαζομένους της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ . Η σωστή εκμετάλλευση του λιγνήτη, ενισχύει τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και την ανπτυξιακή προοπτική σε όλους τους κλάδους της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για μία οικονομική λύση τόσο για τους παραγωγούς ενέργειας και την εθνική οικονομία όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή.»
Η ΚΥΑ, αφορά τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού, ενώ έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου και θα ολοκληρωθεί.

Το Προφίλ μας