Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα προσφύγων

Η 20η Ιουνίου είναι ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους που έχασαν την πατρίδα τους, που ζούνε υπό το καθεστώς φόβου, χωρίς υπηκοότητα. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο καθένας έχει μια ιστορία να διηγηθεί. Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά από προσφυγιά, αλλά και από φιλοξενία. Παρόλ’ αυτά, οι άνθρωποι που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας σήμερα βρίσκονται σε μια «γκρίζα ζώνη», μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές, περιφέρονται διεκδικώντας την αξιοπρέπεια που τους στέρησε αρχικά η χώρα τους και μετά η ελληνική πολιτεία. Δεν πρέπει να συγχέουμε τους πολιτικούς πρόσφυγες με τους λαθρομετανάστες, αν και για τις δυο κατηγορίες ο χώρος υποδοχής είναι οι φυλακές. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας και ζητούν τη βοήθειά μας.
Η έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής από την Πολιτεία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επικράτηση ενός καθεστώτος εκμετάλλευσης για αυτούς τους ανθρώπους από παράνομα κυκλώματα.
Πρώτιστο καθήκον είναι η ύπαρξη πολιτικής και αντανακλαστικών από την Πολιτεία.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, που προστατεύει τον Έλληνα πολίτη και αντιμετωπίζει τον πρόσφυγα, τον μετανάστη με όρους δικαίου και τους ενσωματώνει παραγωγικά στην ελληνική κοινωνία, μακριά από λογικές ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας, διεκδικώντας κονδύλια από την Ε.Ε., και να καταπολεμήσουμε τη λαθρομετανάστευση. Όσον αφορά στους πρόσφυγες, μια ειδική κατηγορία πολιτών, οφείλουμε να προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός ανθρωπιστικού ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη - μέλη και όχι μόνο από τις χώρες εισόδου. Πρέπει άμεσα να επιδείξουμε αντανακλαστικά και να μειώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να εκτιμηθεί ποιος είναι πρόσφυγας, για να του χορηγηθεί άσυλο, και ποιος είναι παράνομος μετανάστης, για να επαναπροωθηθεί.
Η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία δεν σταματά με τη χορήγηση ασύλου, αλλά από εκεί ξεκινά και συνεχίζει, μέσα από το δικαίωμα στην παιδεία, στη νόμιμη εργασία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει μια χώρα, όπου οι πρόσφυγες θα είναι μοχλός ανάπτυξης και στοιχείο κοινωνικού πολιτισμού. Δεν χρειαζόμαστε γειτονιές «γκέτο», χρειαζόμαστε δομές προστασίας των φιλοξενούμενων πολιτών και σοβαρές επενδύσεις.
Εμείς σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση και πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας μπορεί να δώσει μαθήματα ελπίδας, φιλοξενίας και αξιοπρέπειας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΑ; ΓΙΩΡΓΑΚΗ; ΤΙ ΑΚΟΥΩ; ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗ; ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΖΑΝΗ; ΝΑ ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΕΣΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ακόμα εδω είναι; Δεν πηγε ακόμα στο Στρασβούργο?Ακόμα ασχολείται με επερωτήσεις και δηλώσεις για την Μαυροπηγή? Δεν κατάλαβε οτι ο ρόλος του άλλαξε και είναι...πλέον Ευρωπαίος!Τόσο λαλίαστατος στον ελληνικό χώρο, που κάτι ανάλογο φαίνεται θα είναι και στην Ευρώπη!!! Καλή του τύχη...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΤΙ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ.... ΑΠΟ ΤΗΝ VOFADONE ΧΤΥΠΑ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΝ ΠΑΠΙΣΤΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.......

ζιζανιο είπε...

Παπαγαλάκια κάντε λίγο τουμπεκί ψιλοκομένο. Ασχοληθείτε με τον ΜΕΓΑΛΟ τον Κωστάκη σας που τάκανε μπάχαλο σαν τα μούτρα σας.
Κρατήστε λίγο κόμπλεξ θα σας χρειαστεί για μετά τις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Τα παπαγαλάκια του Παπακωνσταντίνου είναι τα χειρότερα... και ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπακωνσταντίνου φίλε μου δεν έχει ανάγκη από παπαγαλάκια. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι θα εξακολουθεί να παίζει και στην τοπική πολιτική σκηνή.

Το Προφίλ μας