Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Απολογισμός ανυποληψίας και μαγειρέματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Σερβίων - Αξιωματική Αντιπολίτευση του Δήμου Σερβίων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2009 καταψήφισε τον απολογισμό του 2007 (!!!!) για τους εξής λόγους:

Κύριε πρόεδρε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Αυτό που κατατίθεται απόψε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ο απολογισμός της διαχειριστικής χρήσης του 2007. Είναι ένα πρωτοφανές μαγείρεμα αριθμών και εγγράφων που αφορούν και τις δύο τετραετίες της σημερινής δημοτικής αρχής και που γίνεται προσπάθεια να χωρέσουν σε μια διαχειριστική χρήση.
Δυστυχώς οι μηχανισμοί ελέγχου του Κράτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια αντί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των δημοτών φαίνεται ότι αν δεν βοηθούν, τουλάχιστον ανέχονται την κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.
Ενδεικτικά διατυπώνουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις όπως :

1. Σε ποια νομολογία στηριχθήκατε για να συντάξετε τον απολογισμό ; Αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 315/99 (Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων και σύμφωνα με τον Νόμο υπ΄αριθμ. 3345 (ΦΕΚ 138/Β/16-06-05)». Δεν γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε ότι το ΠΔ 315/99 έχει αντικατασταθεί με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ 4604/2005 όπως επίσης και ότι ο νόμος 3345 αναφέρεται στον παλιό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΠΔ 410/95) που επίσης έχει αντικατασταθεί ;

2. Αναφέρετε στην εισηγητική έκθεση ότι η Δημαρχιακή Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ. Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι τυπικό λάθος αλλά σκόπιμη προσπάθεια ώστε να καταστεί η αντιπολίτευση συνυπεύθυνη. Κύριε πρόεδρε, στην Δημαρχιακή Επιτροπή καταθέσαμε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις μας που σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούν με αυτές της πλειοψηφίας. Στο σύνολο των εγγράφων που είναι στη διάθεσή μας δεν υπάρχει το δικό μας υπόμνημα. Γιατί κύριε Δήμαρχε ; Απαιτούμε να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη διατύπωση και να γραφεί κατά πλειοψηφία στην απόφαση. Επίσης να ενσωματωθεί με όλα τα έγγραφα και η δική μας γραπτή διαφορετική τοποθέτηση.

3. Κύριε Δήμαρχε, όταν σας δοθεί η ευκαιρία υπερηφανεύεστε ότι νοικοκυρέψατε τον Δήμο και ότι το χρέος είναι μόλις 600.000€. Εδώ βλέπουμε από τον ισολογισμό ότι το χρέος έφτασε στα 3.500.000€ χωρίς να περιλαμβάνει τα δάνεια που είναι άλλα 2.000.000€. Δηλαδή σύνολο οικονομικού ανοίγματος με τα επίσημα δικά σας στοιχεία 5.500.000€. Εμείς πιστεύουμε ότι το χρέος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Τι είδους νοικοκύρεμα κάνατε;

4. Φαίνεται ότι ο δήμαρχος εξειδικεύεται στην «δημιουργική λογιστική» χωρίς επιτυχία όμως. Ανέσυρε από το χρονοντούλαπο ένα Βασιλικό Διάταγμα (17-5/15-6-59) και το χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει. Αλήθεια υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα του 2009 που να στηρίζει την οικονομική διαχείριση σε ΒΔ του 1959; Από ότι πληροφορηθήκαμε μάλλον είμαστε οι μοναδικοί. Τι προβλέπει όμως το συγκεκριμένο ΒΔ που τόσο εκτιμά ο Δήμαρχος; Στο άρθρο 40 ορίζει «Ο δημοτικός ταμίας, άμα τη λήξει του οικονομικού έτους και τη υποβολή των μηνιαίων λογαριασμών προβαίνει αυθημερόν εις τον προσδιορισμόν του χρηματικού υπολοίπου του λήξαντος οικονομικού έτους». Τα τηρείτε αυτά που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο; Φυσικά όχι. Εδώ συζητάμε απολογισμό του 2007 και κοντεύει να λήξει το 2009. Στο άρθρο 42 β) προβλέπονται τα εξής «όσον αφορά τα έξοδα τα προϋπολογισθέντα, τας κατά την διάρκειαν του οικονομικού έτους δι΄ ειδικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου χορηγηθείσας αναπληρωματικάς εκτάκτους και ειδικάς πιστώσεις, ….» Ποιες ήταν οι έκτακτες και ειδικές πιστώσεις που έπρεπε να αξιοποιήσει ο Δήμος και επέβαλαν τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμών Γνωρίζετε κύριοι σύμβουλοι να χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος μας με έκτακτα χρηματικά ποσά και αν ναι για ποιόν συγκεκριμένο λόγο; Προφανώς όχι αφού αυτό δεν έγινε. Τι σημαίνει κύριε Δήμαρχε η συνεχής αναφορά στο συγκεκριμένο ΒΔ; Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα με νομιμοφανή τρόπο.

5. Στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού λογιστή γίνονται πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές παρατηρήσεις οι οποίες εξηγούν τις δικές σας μεθοδεύσεις, αλλά και την δική μας υπεύθυνη στάση. Θα μείνουμε στην πρώτη παρατήρηση που είναι και η σημαντικότερη. Αναφέρεται επί λέξη «Από τον παραπάνω έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής 1.Δεν εφαρμόζεται η αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων, σύμφωνα με την οποία κάθε χρήση θεωρείται ανεξάρτητη και το λογιστικό της αποτέλεσμα προκύπτει ως διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων». Τι σημαίνει αυτό κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι; Σημαίνει ότι έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος στην οικονομική διαχείριση του Δήμου και γίνεται προσπάθεια να κλείσουν μαύρες τρύπες και ατασθαλίες όπως-όπως με νομιμοφανή τρόπο. Μας καλέσατε να ψηφίσουμε τον απολογισμό του 2007 και βλέπουμε στις καταστάσεις πληρωμών ότι οι δαπάνες έγιναν το 2005 ή το 2006 τα εντάλματα πληρωμής κόπηκαν το 2008 και χρεώνονται στην διαχειριστική χρήση του 2007. Αυτό είναι χρηστή διαχείριση; Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε σε τέτοιες μεθοδεύσεις τις οποίες, για καθαρά νομικές επιπτώσεις, δεν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Καλούμε όλους του Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Δεν δικαιολογείται άγνοια. Όσοι ψηφίζουν να ξέρουν ότι νομιμοποιούν όχι μία αλλά πλήθος παρανομιών και ανομιών και καθίστανται συνυπεύθυνοι.

6. Δεν αντιλαμβάνεστε κύριοι της πλειοψηφίας ότι με τα στοιχεία που μας δώσατε διασύρονται Δημότες μας, διασύρονται επιστήμονες. Είναι δυνατόν να χρεώνεται σε επιστήμονα ο «καθαρισμός της λαικής αγοράς»; Είναι δυνατόν να χρεώνεται σε επιστήμονα «η συντήρηση και επισκευή των σφαγείων»; Είναι δυνατόν να χρεώνεται σε επιστήμονα «ο καθαρισμός των φρεατίων»; είναι δυνατόν δημότης εργάτης να φαίνεται ότι έλαβε αμοιβή για απασχόληση τριών μηνών 134.938€; Εμείς πιστεύουμε ότι πολλοί από αυτούς που είναι καταχωρημένοι στις καταστάσεις δεν γνωρίζουν το παιχνίδι που παίζετε σε βάρος τους και αμφιβάλουμε αν έχουν εισπράξει τα ανάλογα ποσά.

7. Σύμφωνα με τα προηγούμενα δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το συνονθύλευμα που κατατέθηκε και ονομάσθηκε κατ΄εφημισμό «απολογισμός διαχειριστικής χρήσης 2007». Σαν ελάχιστη υποχρέωση σε αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους αλλά και σε όλους τους δημότες, θα ασκήσουμε το δικαίωμα προσβολής της απόφασης σας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

8. Τέλος, σύντομα θα καλέσουμε τους δημότες σε ανοιχτή διαδικασία ενημέρωσης έτσι ώστε όλοι να γνωρίσουν σε τι κατάσταση ανυποληψίας και αδιαφάνειας έχει περιπέσει ο Δήμος Σερβίων.
ΣΕΡΒΙΑ 26/6/2009

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

--- Πώς κρίνετε την εκτίμηση οτι ο Δήμαρχος δεν τα κατάφερε στο οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου και ο,τι ο ίδιος ταυτόχρονα είναι και...ταμίας;

Ανώνυμος είπε...

Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο!

Ανώνυμος είπε...

Aφιερωμένο σ΄όλους σας.
«ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Σάχη» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν το 1979. Τριάντα χρόνια μετά, το σύνθημα των νέων στους δρόμους του Ιράν είναι «Θάνατος στον δικτάτορα» καθώς ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ επιμένει ότι πέτυχε την επανεκλογή του.
Η 26ΧΡΟΝΗ Νεντά Σολτάν, που έπεσε νεκρή από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή του καθεστώτος επειδή έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών για τις εκλογές νοθείας που έχει καταγγείλει η ιρανική αντιπολίτευση, άθελά της έγινε σύμβολο της επανάστασης των νέων στη χώρα.ΣΕ ΜΙΑ κοινωνία όπου...
το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, ήταν ζήτημα χρόνου το βίντεο της εκτέλεσης του «δολοφονημένου αγγέλου» να μεταδοθεί ζωντανά από το ΥouΤube και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι πρωτεργάτες της Ιρανικής Επανάστασης του 1979 είναι μειονότητα σε μια χώρα που σήμερα διαθέτει έναν από τους νεώτερους πληθυσμούς της γης και από τους πιο μορφωμένους στη Μέση Ανατολή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά στην 30χρονη πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που σημειώνονται αναταραχές στους δρόμους. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η άρχουσα τάξη είναι διχασμένη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι νέοι βρήκαν παράθυρο ευκαιρίας για να βγουν στον δρόμο.

ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ χρειάζεται μια καινούργια επανάσταση, έλεγε ο Τόμας Τζέφερσον. Στην περίπτωση του Ιράν, η ίδια η αλλαγή των γενεών απειλεί την επιβίωση του εξτρεμιστικού καθεστώτος. Το όμορφο πρόσωπο της σκοτωμένης Νεντά γίνεται το σύμβολο της επανάστασης μιας γενιάς που αργά ή γρήγορα θα πάρει τη σκυτάλη των εξελίξεων στη χώρα. Και η δολοφονίας της, το κύκνειο άσμα μιας γενιάς που αργοσβήνει, βιολογικά και πολιτικά.

ΟΣΟ ΓΙΑ τη Δύση, παρατηρεί αμήχανη μη μπορώντας να χωρέσει την «άνοιξη της Τεχεράνης» στα δικά της κλισέ. Άλλωστε, αυτή η επανάσταση δεν είναι «χρωματιστή», όπως ήταν στη Γεωργία και την Ουκρανία. Και παρ΄ ότι έχει νεκρούς διαδηλωτές, τα συνθήματά τους δεν ζητούσαν την επέμβαση της Δύσης.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον "ανώνυμο" 27 Ιουνίου 2009 12:23μμ για την ανάρτηση του.
Είναι πράγματι η γεννιά που θεμελιώνει τη δημοκρατία στο Ιράν.Και όχι η γεννιά του Π.Π.κατά τη γνώμη του οποίου θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα!!!Που είναι τα "κινήματα" της Ελλάδας και τα κόμματα της "αριστεράς" να διαδηλώσουν για συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους νέους του Ιράν για τη δημοκρατία.Ξεχνούμε τις διαδηλώσεις και δηλώσεις νεαρών πολιτικών για τον Τσάβες κλπ.Αλλά αυτοί οι νέοι δεν είναι κουκουλοφόροι ούτε αριστεροί τύπου Συριζα,ούτε κομμουνιστές.Είναι δημοκράτες.

Ανώνυμος είπε...

Asheta sholia me to anartimeno thema. To aivres giati ta diatirei; Ehoyn shesi ta oikonomika toy Dimoy Servion kai me tis sahlamares poy aradiazoun oi alloi parakato;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σαχλαμάρες κύριε.Είναι το δικό τους Πολυτεχνείο.Εσένα φυσικά απ' ότι καταλαβαίνω δεν σε αγγίζουν αυτά.Εσύ έχεις άλλη προτεραιότητα τα
δημοτικά πράγματα του χωριού σου !

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, θα μας πει ο φίλος ποιά είναι η γενιά που θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα;;;;;;;;;;;;

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

γιατι, ξερει να σου πει;

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι γειτονικοί δήμοι (Βελβεντό και Αιανή) κάνουν απολογισμούς και λαϊκές συνελεύσεις για να παρουσιάσουν το έργο τους ο δικος μας Δήμαρχος κοιμάται. Και έρχεται τώρα η αντιπολίτευση να κάνει λαϊκή συνέλευση.
Μπράβο μας. Και σ' ανώτερα.

Ανώνυμος είπε...

Η διαδικασία απολογισμού είναι υποχρεωτική, με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Με την επιλογή, φυσικά, να γίνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ή σε εκδήλωση έξω, σε πλατεία ή σε Πνευματικό Κέντρο...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Kαλά,4.11 μπορείς να προσδιορίσεις πόσο κοιμάται ο δήμαρχος, είναι σε βαθύ ύπνο εννοείς;
Μήπως δεν γνωρίζει τι είναι οι Λαικές συνελεύσεις και κάθε πότε και πώς γίνονται!
Γιατί,μια και ανέφερες Αιανή και Βελβεντό, την περίοδο περυσι που γινόταν συζήτηση για τον Καποδίστρια Νο2, ο δήμαρχος σερβίων έριξε την μεγάλη του ιδέα, για την δημιουργία του μεγάλου Παραλίμνιου Δήμου με Αιανη-Βελβεντό, εβαζε ακόμα τα Καμβούνια και το Λιβαδερό μέσα!
Για φαντάσου, μέγας σοφός ο δικός μας...δήμαρχος!
Απλά δεν έλεγε ούτε και την εδρα του Παραλιμνιου δήμου...

Ανώνυμος είπε...

Μας ταιριάζει:''Ολοι γελούσαν με τε μένα χάνουμαν και γω στα γέλια''.Πολλοί γελάνε με τα χάλια μας.Εμείς όμως έπρεπε να κλαίμε για διακόσια πενήντα τουλάχιστον χρόνια....

Χ.Ε.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων:
παρ. 1. "Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης".
παρ. 2. "Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από 15 τουλάχιστον μέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
Παραλείπω τα διαδικαστικά των παραγράφων 3&4.
παρ. 5. "Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή".
παρ. 6. "Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμο΄΄υ, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94".

Ο Δήμαρχος δεν συγκάλεσε ποτέ, ως όφειλε, λαϊκή συνέλευση, διότι φοβάται τον αντίλογο και προτιμά τους τηλεοπτικούς μονολόγους...

Το επιχείρημα της συμπολίτευσης ότι λαϊκή συνέλευση έγινε το 2004 στις εκλογές είναι τουλάχιστον γελοίο!!!

Ανώνυμος είπε...

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα λένε οι τρεις τελευταίοι φίλοι...στα Σέρβια δεν έγινε, δηλαδή, απολογισμός από το 2004 μέχρι και σήμερα;;;;;;


Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Απολογισμός έγινε. Του 2004 και 2005 περισι. Του 2006 πριν από κανα μήνα και του 2007 την Παρασκευή. Για του 2008 θα περιμένουμε να δουμε πότε. Ολα ομς στα μουλοχτα. Δεν παιρνει κανείς χαμπάρι ποτε γινοτναι.
Λαικη συνελευση δεν εγινε καμια φορά. Εγω πάντως πρώτη φορά μαθαίνω ότι πρεπει να καλουνται 15 μερες πριν οι φορεις και οι κάτοικοι και να μιλανε.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα...επομένως, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα...νομίζω, πάντως, ότι υπάρχουν και άλλοι Δήμοι όπου δεν γίνονται ακριβώς έτσι οι...απολογισμοί, όπως ορίζει ο Κ.Δ.Κ....

Π.Π.

Νίκος και Γιάννης είπε...

Και όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα του Δήμου η πρόσκληση έγινε τη Δευτέρα 22/6 (ημερομηνία εγγράφου) για την συνεδρίαση απολογισμού της Παρασκευής 26/6. Ποιες 15 μέρες???? Και ποιοι ειδοποιήθηκαν?

Ανώνυμος είπε...

Λαϊκές συνελεύσεις όπως τις φαντάζεσθε εσείς μόνο στην Κίνα του Μαο γίνονταν.

Το Προφίλ μας