Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ολιγωρία στη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ν. Κοζάνης

Μια μικρή ιστορία παραλόγου αποδεικνύει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται αντικείμενο επίκλησης για πολιτικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την έγκαιρη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αξιοποίηση της περιβαλλοντικής πληροφορίας.
Σε παλαιότερη παρέμβασή μου είχα αναφερθεί στην ανεπάρκεια και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, όσον αφορά στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο Νομό Κοζάνης. Δυστυχώς τα εργαλεία για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αρμοδιότητα της οποίας είναι η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή, εξακολουθεί να αδρανεί.
Εδώ και καιρό καθυστερεί η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ν. Κοζάνης. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στην πρόταση ένταξης επέκτασης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Αέριας Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο ΕΣΠΑ και δεν υλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει πιστοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, και μάλιστα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως τελικών δικαιούχων αντίστοιχης δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡ).
Ωστόσο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ των σταθμών μέτρησης στην Κοζάνη θα μπορούσε να γίνει μέσω ΠΕΠ, καθώς η Δυτική Μακεδονία χαρακτηρίζεται ως Περιφέρεια μεταβατικής σύγκλισης και δεν περιλαμβάνεται στη σχετική πρόταση για το ΕΠΠΕΡ, το μόνο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει άλλες οχτώ Περιφέρειες αμιγούς στόχου 1, δηλαδή άμεσης σύγκλισης. Το ΠΕΠ Μακεδονίας Θράκης περιλαμβάνει αορίστως δράσεις για κλιματική αλλαγή και ατμόσφαιρα και για τη Δ. Μακεδονία και μάλιστα δίνεται έμφαση στα ενεργειακά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο σημείο που θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί, αφού για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στις ενδεικτικές κατηγορίες πράξεων για το περιβάλλον, γίνεται αναφορά για «οργάνωση και βελτιστοποίηση περιφερειακού δικτύου μέτρησης αέριας ρύπανσης (στο πλαίσιο ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης)». Θα μπορούσε επομένως, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ και να εντάξει στο ΠΕΠ συγκεκριμένη δράση για εξοπλισμό και λειτουργία σταθμών μέτρησης . Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ακόμα.
Προς τι για μία ακόμα φορά αυτή η ολιγωρία σχετικά με την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή; Όπως φαίνεται, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας αρκείται στα στοιχεία μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ίδιας της ΔΕΗ για το Ν. Κοζάνης, προτιμώντας να μην χρησιμοποιήσει χρήματα από το ΠΕΠ προκειμένου να λειτουργήσει σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο καημένος ο κύριος Παπακωνσταντίνου, αν δεν διαπιστώσει με μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση στο ν. Κοζάνης, δεν μπορεί, φαίνεται να πιστέψει το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας....
Ίσως γι΄αυτό δεν έκανε τόσα χρόνια τίποτα το ΠΑΣΟΚ για το θέμα...
Δεν είχανε μετρήσεις...και που να το φανταστούνε...

Ανώνυμος είπε...

Αχ καημενούλη ανώνυμε! Δεν θέλω να πιστέψω πως άλλα διαβάζεις κι άλλα σχολιάζεις. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο η κατάστασή σου είναι πολύ σοβαρή.

Το Προφίλ μας