Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Συνέντευξη στο ai-vreS του Λάζαρου Τσικριτζή υποψήφιου ευρωβουλευτή των Οικολόγων-Πράσινων

ai-vreS: κ. Τσικριτζή, πώς αποτιμάτε το πρόσφατο αποτέλεσμα του κόμματος των Οικολόγων στις ευρωεκλογές και ειδικότερα στο Νομό Κοζάνης;
Λ. Τσικριτζής: Οι εκλογικοί στόχοι των Οικολόγων Πράσινων ήταν να καταγραφούν σαν αυτόνομο πολιτικό σχήμα και να προκαλέσουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν. Το πεντακομματικό πολιτικό σκηνικό έγινε ήδη εξακομματικό και ο νέος εταίρος ήδη εκπροσωπείται στην ευρωβουλή. Ξεκολλήσαμε από το 1%, υπερβήκαμε τον πήχη του 3 % και εκλέξαμε τον πρώτο Έλληνα Πράσινο Ευρωβουλευτή.
Θα μπορούσαμε όμως να πάμε και καλύτερα, διότι στις αρχές της προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν διπλάσια και τριπλάσια ποσοστά. Δυστυχώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες η πρωτοφανής λάσπη σε βάρος του επικεφαλής Μ. Τρεμόπουλου, η προσωπική σπίλωση και η διαστρέβλωση των θέσεων μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή της ανοδικής πορείας του κόμματος. Τα εθνικιστικά συνθήματα επισκίασαν τις πρωτοπόρες θέσεις του οικολογικού κινήματος στα θέματα περιβάλλοντος, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Αυτό επηρέασε όλους τους επαρχιακούς νομούς της Β. Ελλάδας, όπου τα νούμερα ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου. Στην πόλη της Κοζάνη πιάσαμε 5,6 %, αλλά σε επίπεδο νομού περιοριστήκαμε στο 2,90 %. Στα Σέρβια πήγαμε μέτρια (2,07 %) σε αντίθεση με το γειτονικό Βελβεντό που τα νούμερα ήταν σαφώς καλύτερα (3,63%). Βέβαια εμείς – δεν το κρύβουμε - περιμέναμε κάτι παραπάνω από τους πολίτες του Ν. Κοζάνης. Δεν είναι δυνατόν ένας από τους πιο πληγωμένους και βρώμικους νομούς της Ευρώπης, να αρκείται σε ένα οικολογικό μήνυμα αυτής της έκτασης ή και να πιάνει σε δήμους που ζουν μέσα στην τέφρα ποσοστά χαμηλά της τάξης του 1,5 % !
Όταν τα στελέχη της Οικολογίας επί 22 συναπτά έτη στο Ν. Κοζάνης υπερασπίζονται το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την υγεία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, όταν σηκώνουν μόνοι τους τον αγώνα για ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, όταν προσφεύγουν στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα, όταν αντιστέκονται σε αυθαιρεσίες των Δήμων, σε καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, στη διασπάθιση του πόρου ανάπτυξης, όταν καταθέτουν συγκεκριμένες πράσινες προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όταν μόνιμα αναπτύσσουν εθελοντικές δράσεις, καθαρισμούς πάρκων, δενδροφυτεύσεις, τότε περιμένουν από τους πολίτες που συμπαθούν τις οικολογικές ιδέες να τους στηρίζουν και ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Οι πολίτες, όπως και τα κόμματα, κρίνονται στα δύσκολα διλήμματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Δεν μπορεί να τα έχουμε καλά και με τον πολιτευτή της γειτονιάς, που νομιμοποιεί μέσω του κόμματος του τα αυθαίρετα ή τον αφανισμό των δασών, αλλά και με τον συμπαθή οικολόγο της διπλανής πόρτας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε και με αυτούς που φυτεύουν και με αυτούς που καίνε και αποχαρακτηρίζουν.

ai-vreS: Τι απαντάτε στις επικρίσεις για τον επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου των οικολόγων και ευρωβουλευτή πια κ. Τρεμόπουλο ότι π.χ. θέλει να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, ότι χρηματοδοτείται από ξένα συμφέροντα, ότι θέλει να μετονομάσει κεντρική λεωφόρο της Θεσ/νίκης σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, κλπ.
Λ. Τσικριτζής: Προφανώς αυτά περί χρηματοδοτήσεων είναι γελοία και υποβολιμαία. Σε τέτοιες συκοφαντίες η μόνη απάντηση είναι η μήνυση. Όσο για τα υπόλοιπα πρόκειται για χτυπήματα κάτω από τη μέση, δεδομένου ότι αφορούν επιλεκτικές παρουσιάσεις απόψεων του Τρεμόπουλου και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα.
Ονομασία FYROM. Προχτές είχαμε Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσ/νικη, στο οποίο επαναλάβαμε τη θέση μας για συναινετικές διαδικασίες μεταξύ των δύο χωρών και σύνθετη ονομασία σαν αναγκαστική λύση. Αυτή ήταν και είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ. Ο,τι άλλο κυκλοφορεί είναι ερμηνείες αυθαίρετες ή προσωπικές απόψεις. Την άποψη αυτή είχε εξαρχής σχεδόν η Αριστερά και την υιοθέτησε «κατόπιν εορτής» το υπόλοιπο 90 % των πολιτικών κομμάτων. Γιατί ειδικά εμείς είμαστε «πράκτορες των Σκοπιανών» ;
Κεμάλ. Για τις ονομασίες οδών αρμόδια είναι τα Δημοτικά Συμβούλια. Ο Τρεμοπουλος ποτέ δεν υπήρξε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσ/νίκης αλλά μόνο του Νομαρχιακού. Επειδή έγινε όμως σχετική συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με αφορμή το βιβλίο της ιστορίας αναφέρθηκε από τον Τρεμοπουλο, ως απάντηση στις εθνολαικιστικές κορώνες του Ψωμιάδη, ότι η Θεσνικη ήταν παλιά πιο ανεκτική και πολυ-πολιτισμική. Απόδειξη ότι υπήρχε οδός Κεμαλ επί κυβερνήσεων Μεταξά, Πλαστήρα και Παπάγου. Κανείς μας δεν αμφισβητεί ότι ο Κεμάλ ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή των Ποντίων, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί επίσης ότι ο Κεμαλ ήταν Θεσσαλονικιός (εκεί γεννήθηκε, πώς να το κάνουμε).
Από εδώ και μετά αρχίζει η προβοκάτσια. Ποτέ δεν ζητήσαμε να γίνει πλατεία ή άγαλμα του Κεμάλ ή να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου, όπως διατείνεται το ΛΑ.Ο.Σ. Όλα είναι ψέματα και συκοφαντίες. Δεν πρόκειται λοιπόν να συνεχίσουμε να απολογούμαστε σε κανέναν Ψωμιάδη ή οποιονδήποτε άλλον καπηλεύεται τη γενοκτονία των Ποντίων.
Δυστυχώς, εδώ και χρόνια ο ακραίος εθνικισμός μας έχει συμπαρασύρει σε μια κατάσταση, όπου οι διαφορετικές απόψεις για τα εθνικά θέματα ενοχοποιοποιούνται και δαιμονοποιούνται. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα «πρακτορολογίας», διότι υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτικών ιδεών.

ai-vreS: Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο οι οικολόγοι αντιμετωπίζουν από γελοίες έως σοβαρές κατηγορίες π.χ. διαβάσαμε σε πρόσφατο δελτίο τύπου των οικολόγων τη διευκρίνιση ότι δεν εκτρέφετε φίδια, παρά τις φήμες κλπ.
Λ. Τσικριτζής: Η διάδοση αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι απελευθερώνουμε λύκους, αρκούδες, φίδια, ψύλλους, σκνίπες, ακρίδες και ότι άλλο μπορεί να φαντάζεται ο καθένας! Τελευταία οι ανυπόστατες αυτές φήμες έχουν κοπάσει, γιατί ο κόσμος κατάλαβε ότι πρόκειται για ακόμη μια συκοφαντία. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε. Καμία οικολογική οργάνωση δεν κάνει τέτοιες ενέργειες.
Εκείνο που νομίμως κάνουν ορισμένες ειδικευμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Ορνιθολογική εταιρεία, είναι να περιθάλψουν μερικά άγρια ζώα (πυροβολημένα ή δηλητηριασμένα) και να τα επανεντάξουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι μια δουλειά που αφορά κυρίως άγρια πουλιά, τα οποία περιθάλπονται απολύτως νόμιμα σε ειδικούς σταθμούς εν γνώσει της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών.

ai-vreS: Τότε πως εξηγείτε το γεγονός ότι ορισμένα είδη εμφανίζονται σε πλεονάζουσες ποσότητες ;
Λ. Τσικριτζής: Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Συχνά παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις είτε στο φυσικό πληθυσμό ενός ζώου ή στην περιοχή εξάπλωσής του. Οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών στη φύση ακολουθούν ένα κυκλικό μοντέλο όπου ο αριθμός τους αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης, τη διαθέσιμη τροφή, την επιτυχία της αναπαραγωγής, το ανάλογο μέγεθος του πληθυσμού των θηρευτών τους, ή ακόμη και το κλίμα (ένας πολύ βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει ένα πληθυσμό νοτιότερα). Ειδικά για τα φίδια, τυχόν αυξημένοι πληθυσμοί μπορεί να οφείλονται στη μείωση των θηρευτών τους και συγκεκριμένα ορισμένων ειδών αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με φίδια.

ai-vreS: Νομίζετε ότι το δημοσκοπικά μεγάλο ποσοστό και η επιτυχία στις εκλογές ανησύχησε τα δύο μεγάλα κόμματα και πέρασαν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τα στελέχη σας;
Λ. Τσικριτζής: Οι επιθέσεις στις Ευρωεκλογές του 2009 ξεκίνησαν από διάφορα blogs ή φυλλάδες τύπου ESPRESSO αλλά και από το ΛΑ.Ο.Σ. Στη συνέχεια υιοθετήθηκαν σιωπηρά από τη Ν.Δ, αλλά και άλλα κόμματα που ανησύχησαν για τη ραγδαία άνοδο μας. Εσείς τι λέτε ; Είναι τυχαίο το ότι οι ιστορίες με τον Τρεμόπουλο επιστρατεύτηκαν τώρα, παρότι αφορούσαν την περίοδο πριν το 2007 ; Στις εκλογές του 2007 (οπότε είχαμε μόνο 1%), κανείς δεν ασχολήθηκε με τον Τρεμόπουλο, ενώ τώρα (που τα δημοσκοπικά ποσοστά έσπαζαν όλα τα ρεκόρ) έπεσαν όλοι να μας φάνε. Μας μετρούσαν κάθε μέρα το .. DNA για να δουν πόσο πατριώτες είμαστε …

ai-vreS: Με ποιους νιώθετε συγγενείς από το πολιτικό σύστημα; Πού θα τοποθετούσατε το κόμμα των οικολόγων, ας πούμε ίσως στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσατε, ως κόμμα, να συνεργαστείτε με κάποιο από τα κόμματα εξουσίας, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέξετε βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Λ. Τσικριτζής: Οι Πράσινοι έχουν καταβολές στις κοινωνικές διεργασίες της δεκαετίας του 1960, (Μάης 68, κινήματα κατά του πολέμου, των κοινωνικών διακρίσεων, του ρατσισμού κλπ). Συνεργάστηκαν κατά καιρούς με δυνάμεις της (μη δογματικής) Αριστεράς, αλλά και με άλλους ριζοσπαστικούς και δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους. Το ιδεολογικό μας στίγμα δεν είναι απόλυτα προσδιορισμένο και δεν πρέπει να είναι, καθόσον είμαστε περισσότερο πολιτικό κίνημα παρά κόμμα με συμπαγή και περιχαρακωμένη ιδεολογία. Στα μέλη μας συμπεριλαμβάνονται άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα. Στα θέματα περιβάλλοντος ξεπερνούμε τους παλιούς πολιτικούς ορισμούς και διαχωρισμούς. Δεν είμαστε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά ΜΠΡΟΣΤΑ. Στα υπόλοιπα ζητήματα (οικονομικά, κοινωνικά, εξωτερικής πολιτικής) συγγενεύουμε με ορισμένες προσεγγίσεις της νεωτεριστικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς.
Οι συνεργασίες μας αφορούν δύο βασικές κατηγορίες
Α) Διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να επιλυθούν ΣΗΜΕΡΑ. Στη βάση αυτή μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δύναμη έχει παρόμοιες προτάσεις και διαθέτει την ανάλογη αξιοπιστία για την προώθηση τους. (Π.χ. τα οξυμμένα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, των σκουπιδιών, των εργασιακών δικαιωμάτων, της μετανάστευσης κλπ)
Β) Κυβερνητικές συνεργασίες. Σε περίπτωση μη εκλογικής αυτοδυναμίας μπορούμε να δούμε διάφορες λύσεις : από την πολιτική ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τη στήριξη μιας εναλλακτικής συνεργατικής διακυβέρνησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Παρόλα αυτά τίποτα δεν αποκλείεται εάν οι δυνητικοί πολιτικοί εταίροι συμφωνήσουν σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα με προτεραιότητες το περιβάλλον, την πράσινη οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την αποκρατικοποίηση του κράτους (αξιοκρατία στις προσλήψεις κλπ).

ai-vreS: Είναι ενημερωμένοι οι Έλληνες γενικά και οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης ειδικότερα για το κίνημα των οικολόγων πράσινων; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στην περιοδεία σας για τις εκλογές;
Λ. Τσικριτζής: Υπάρχει μια εμπιστοσύνη στους Οικολόγους Πράσινους ότι μπορούν να διαχειριστούν με περισσότερη ευαισθησία και αξιοπιστία τα θέματα περιβάλλοντος. Αυτό βέβαια οφείλεται στην πολύχρονη δουλειά όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι μόνο τη δική μας. (Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητες, ούτε θέλουμε να μονοπωλήσουμε τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος).
Από κει μετά υπάρχει μια απόσταση. Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τις αναλυτικές θέσεις μας για συγκεκριμένα θέματα και αρκετοί είναι επιφυλακτικοί. Επίσης υπάρχει η εντύπωση ότι σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η αυτοδιοίκηση κλπ δεν έχουμε απόψεις, κάτι φυσικά που δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας γιατί η οργάνωση μας είναι μικρή και έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Περιμένουμε βοήθεια από τους πολίτες και ειδικά τα νέα παιδιά που μας στήριξαν. Να έλθουν να μας γνωρίσουν πιο καλά και να συζητήσουμε τρόπους συμμετοχής και επικοινωνίας
Στο Ν. Κοζάνης μας βοήθησε το γεγονός ότι όλα τα στελέχη μας προέρχονται από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία έχει δώσει δείγματα περιβαλλοντικής γραφής και συνέπειας επί 22 χρόνια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις η πόλη της Κοζάνης ήταν στις πρώτες θέσεις των οικολογικών ποσοστών σε όλη τη χώρα

ai-vreS: Ας πάμε και στην περιοχή μας. Ποια είναι η θέση σας για τη ΛΑΡΚΟ και το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο, δεδομένης και της αντίδρασης των κατοίκων;
Λ. Τσικριτζής: Εμείς ως γνωστό συνταχτήκαμε και συμμετείχαμε στην κινητοποίηση του Τριγωνικού εναντίον της επέκτασης του ορυχείου. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν οι προχειρότητες της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και η .. ύπνωση της Αυτοδιοίκησης. Είναι γελοίο όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (πλην του ΣΥΝ) να εγκρίνουν τη Μελέτη της ΜΕΤΕ για τις περιβ. επιπτώσεις και στη συνέχεια να αγωνίζονται για να σταματήσει η επέκταση της εταιρείας ! ! Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να σεβαστεί την κείμενη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους. Στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες καθένας μόλις πάρουν στα χέρια τους την έγκριση με τους Περιβαλλοντικούς όρους, την άλλη μέρα αρχίζουν να τους παραβιάζουν επειδή ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.
Σε κάθε περίπτωση τα Σέρβια και ο Ν. Κοζάνης πρέπει να αποφασίσουν τη σχέση τους με το κάρβουνο. Δεν μπορεί να ζητάμε κάθε τόσο επεκτάσεις λιγνιτορυχείων και παράλληλα να μιλάμε για οικοτουρισμούς και προγράμματα πράσινης ανάπτυξης. Πολλοί φορείς της Κοζάνης ζητάνε νέα ορυχεία (Ποντοκώμη, Σέρβια κλπ) και συγχρόνως ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν τουρίστες. Ποιοι θα επισκέπτονται μετά από 10 χρόνια μια περιοχή ξεκοιλιασμένη, όπου το γκρίζο θα έχει καταπνίξει το ελάχιστο πράσινο ;
Άλλοι χρεώνονται για να μπουν σε τουριστικά προγράμματα LEADER και άλλοι για να αγοράσουν φορτηγά για τη ΛΑΡΚΟ. Και οι δύο έχουν απόλυτο δικαίωμα να ξέρουν τι θα γίνει τα επόμενα 20 χρόνια στην περιοχή, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους. Δυστυχώς ούτε εγκεκριμένο χωροταξικό υπάρχει, ούτε μακροχρόνιος προγραμματισμός. Εκεί πρέπει να στρέψουμε τον αγώνα μας για να ξεφύγουμε κάποτε από τους σχεδιασμούς στο γόνατο…

ai-vreS: Κάτι τελευταίο. Πως μπορεί να πληροφορηθεί κανείς τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων ή να έλθει σε επαφή μαζί τους ;
Λ. Τσικριτζής: Κυρίως μέσω διαδικτύου
Κεντρικό site Οικολόγων Πράσινων http://www.ecogreens-gr
Τοπική πολιτική κίνηση Κοζάνης elsa@teikoz.gr Λ. Τσικριτζής 6940848352
Και τα στοιχεία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
http://www.ecokoz.gr
24610 -23113, 6940848352
6957834669 (Α. Ρήγας)
Πανδώρας 2, Κοζάνη

ai-vreS:κ. Τσικριτζή, σας ευχαριστούμε πολύ.

Free Signature Generator

Free Signature Generator

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eνδιαφέρον εχει να μάθουμε ποιός-ά πήρε την συνέντευξη, για λογαρισμού του ιστολογίου!
Θα μας το πούν άραγε;
Tι λέει ο κ Τσολακίδης;

ai-vreS είπε...

Δε γνωρίζουμε τι λέει ο εν λόγω κύριος.
Θεωρούμε άδικο να αναλώνεστε σε παιχνίδια αναζήτησης της ταυτότητας των συντελεστών του ιστολογίου, τη στιγμή που ο κ. Τσικριτζής λέει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και για την περιοχή μας.
Άλλωστε ο συνεντευκτής δεν έχει σημασία, ο συνεντευξιαζόμενος έχει.

Ανώνυμος είπε...

Mαλλον έχουμε πολλές ''φλιάγγινες'' στο blog.Η περιέργεια βέβαια σκότωσε τη γάτα...

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Ο εν λόγω κύριος σαφώς εννοεί ποιό πρόσωπο για λογαριασμό του Ιστολογίου ''έλαβε'' την συνέντευξη.
Ολοι γνωρίζουμε στην δημοσιογραφική δεοντολογία, οτι όταν παρατίθεται μια συνέντευξη ενός προσώπου:
Aποκλειστική συνεντευξη στον Λεωνίδα Παπαδόπουλο...
Και μάλιστα για την επιβεβαίωση της συνέντευξης, παρατίθεται παράπλευρα και φωτογραφία του λεγόμενου ''συνεντευκτή'' με τον συνεντευξιαζόμενο, πράγμα που εσεις του ιστολογίου δεν το κανετε στην παραπάνω συνέντευξη. Αλλωστε είχατε πεί οτι είσαστε Συντακτική ομάδα...
Απρόσωποι είσαστε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Λάζου...Συγχαρητήρια στο blog. Kαι σε όποιον την πήρε. Ρε παιδιά, αυτό δεν έχει σημασία, εφόσον υπάρχουν πολλές από τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στα πλαίσια ενός blog...Ας συζητήσουμε επί της ουσίας...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πλιάτσιο(!)
Στην δημοσιογραφία, οι συνεντεύξεις γίνονται...Ανωνύμως;
Εσείς οταν παίρνεται συνέντευξη απο κάποιον, την παίρνεται...Εν κρυπτώ;
Δεν σας προκαλεί εντύπωση, οτι εδω παρατίθεται μια συνέντευξη, άκρως ενδιαφερουσα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιός την έλαβε;
Και δεν υπάρχει ''κάν'' φωτογραφία που να επιβεβαιώνει την συνάντηση της συνεντεύξεως αυτής...

ai-vreS είπε...

Να επαναλάβουμε λοιπόν, ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι (φαίνεται και από κάποιες ειδησεογραφικού τύπου αναρτήσεις που δεν έχουν το follow up που θα έπρεπε) και αγνοούμε παντελώς τα περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Εννοούμε ότι δεν τα γνωρίζουμε, όχι ότι τα παραβλέπουμε ηθελημένα.

Αν κάποιος θεωρεί ότι μόνο μέσω οπτικού υλικού επιβεβαιώνεται το γεγονός μίας συνέντευξης, να τον/την παραπέμψουμε σε πλείστες συνεντεύξεις σε δικτυακούς τόπους ή/και έντυπο τύπο που στερούνται φωτογραφιών καθώς και στα στοιχεία επικοινωνίας του κ. Τσικριτζή.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν γνωρίζετε περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ο κ Πλιάτσιος(!) είναι εδώ.
Με την παρέμβαση του, μπορεί να σας παρουσιάσει ευγενικώς, τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που διέπουν ''ορθώς'' τις λήψεις συνεντεύξεων και όχι αυτές να γίνονται..εν κρυπτώ!
-Επίσης παλαιότερα,μέσα Μαρτίου είχατε προαναγγείλει εκείνη την αναμενόμενη συνέντευξη με τον δημαρχο Σερβίων, που δεν έγινε ποτέ..
Γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς...με πρόλαβε ο διαχειριστής.εχετε δικιο αγαπητέ, αλλα αυτό στα πλαίσια ενός ΜΜΕ. Μιας εφημερίδας, ενός ραδιοφώνου, ενός καναλιού...εδw μιλάμε για blogs..κάτι ακόμη. πολλες συνεντεύξεις δίνονται με mail. και σε πολλά μεγάλα ΜΜΕ...οπότε δεν είναι δυνατόν να υπαρχουν και φωτογραφιες!!!

Π.Π.

ai-vreS είπε...

Όπως έχουμε πει και αλλού στο ιστολόγιο, η πρώτη συνέντευξη που θέλαμε να πάρουμε ήταν από το Δήμαρχο Σερβίων, ως πρώτο δημότη. Δεν ευοδώθηκε.

Επίσης ζητήσαμε και δεν πήραμε συνέντευξη από τον κ. Μπουχουρά επί θητείας του ως προέδρου Δ.Σ. και από τον κ. Χατζηδημητράκο, της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, είχαν την καλοσύνη να δώσουν συνέντευξη ο κ. Παπαθανασίου, ο κ. Ζυγούρης, ο κ. Τσολακίδης και τώρα ο κ. Τσικριτζής.

Ανώνυμος είπε...

Για την συνεντευξη τότε του κ Τσολακίδη είχε γίνει πολύ συζήτηση εδώ, ως πρός τον τρόπο λήψεως της(!)
**Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο τότε, ενός ανωνύμου για τη συνέντευξη Τσολακίδη:
''Πρώτη φορά έχω δεί, να παίρνει ''ενας'' συνέντευξη τον εαυτό του!!!! '' ...
Και έκτοτε, ο κ Τσολακίδης δεν μίλησε ποτέ για την αυθεντικότητα της συνεντεύξεως του!!!

Ανώνυμος είπε...

τι καρφαρες ειναι αυτες του Τσικριτζη για τα δημοτικα και τα νομαρχιακα συμβουλια; καλα λεει οτι πρωτα συμφνουν και μετα τρεχουν να μαζεψουν τα ασιμαζευτα.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε μάθει μάλλον από την τηλεόραση να ακούμε μόνο το δημοσιογράφο που παιρνει τον λόγο όποτε θέλει διακόπτει όποιον θέλει αλλάζει θέμα όποτε θέλει και νομίζουμε ότι έτσι είναι οι πραγματικές συνεντεύξεις.Οπότε στις ''κλασσικές΄΄ ΄΄στημένες'' συνεντεύξεις ο δημοσιογράφος παίζει τον πρώτο ρόλο.Επειδή παίρνει πολλά λεφτά πρέπει να λέει και πολλά και ας είναι και αρλούμπες.Θα ήταν π.χ. καλό να ξαναδούμε τον ''Μέγα Δημασιογράφο'' Πρετεντέρη σε διάφορες συνεντεύξεις του ένα ή δύο χρόνια πριν για να δούμε τι έλεγε.(Μη πάμε πιο πίσω γιατί δεν θα πιστεύουμε ούτε στα μάτια μας ούτε στα αυτιά μας).Ολοι αυτοί είναι σαν τα μέντιουμ που λένε εκατό ...ριες και αν πετύχουν την μία πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά.
Για μένα δεν έχει σημασία ποιος παίρνει τη συνεντεύξη αλλά τι λέει η ίδια η συνεντεύξη. Ειναι σαν να έχεις φάει σε ένα εστιατόριο ένα τέλειο δείπνο και σε τρώει η περιέργεια ποιος ήταν ο Σεφ.Αν ο Σεφ δεν θέλει να αποκαλυφθεί για δικούς του λόγους εσύ πρέπει να γρινιάξεις ή να απολαύσεις το φαγητό σου;Eκεί βέβαια που πρέπει να γρινιάξεις είναι όταν σε ταίζουν κουτόχορτο.Γιαυτό πρέπει πριν μασήσεις να φιλτράρεις ότι σου πασσάρουν από όπου και αν προέρχεται.

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χ.Ε μπορεί να μας ενημερώσει τι είναι οι...΄΄φλιάγγινες ΄΄;

Ανώνυμος είπε...

Το ο,τι δεν ευοδώθηκε να γίνει κάποτε η συνέντευξη του δημάρχου Σερβίων στο aivres, είναι η ακραιφνής πολιτικά και κομματικά αντιμετώπιση του δημάρχου απο το ιστολόγιο.Ολα τα σχόλια πάντοτε είχαν ''απαξιωτικό'' χαρακτήρα για το πρόσωπό του και ποτέ δεν αναγνωρίστηκε, εστω και κάτι, απο το aivres για την δημαρχιακή του θητεία.
Εντονο κομματικά πάντοτε, ηταν και είναι το μένος του κ Τσολακίδη εναντίον του δημάρχου, τον οποίο θεωρεί οτι δεν εκανε απολύτως τίποτε σαν δημαρχος, οτι απλά συνέχισε εργα που παρέλαβε κλπ
Μετά απο όλα αυτά, είναι δυνατόν, να γινόταν...ποτέ συνέντευξη του δημάρχου Σερβίων
στο aivres;
Ουδέποτε....

Ανώνυμος είπε...

Εντύπωση προκαλεί σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών, για το πότε κάνει Ρεπορτάζ ο Πλιάτσιος, αφού όλη ημέρα είναι εδω μέσα και ασχολείται me το τι λέει ο ενας και το τι λέει ο άλλος gia aυτόν.Το βράδυ βγαίνει για ρεπορτάζ;

Ανώνυμος είπε...

Mαλλον ανώνυμε 5.44 δεν είσαι από τα Σέρβια.Μια Σερβιώτισσα γιαγιά από τα Ζευγαλατιά που ασχολούνταν με όλους και με όλα χωρίς να υπάρχει λόγος και που προς το τέλος της ζωης είχε πάθει την αρρώστεια του Γερμανού που μας παίρνει τα μυαλά(όχι του Ρεχαγλελ του Αλτσαχαίμερ) την έλεγαν χαυδευτικά ''φλιάγγινα''.

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση...μαθαίνουμε πολλά για τα...της περιοχης σας, εμείς οι...απέξω!!!

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

"Εντύπωση προκαλεί σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών..." ή μόνο σε έναν; Κλασικό... Δεν θα απαντήσω, γιατί μιλάμε για περισσότερο σοβαρά ζητήματα...Όπως για τη συνέντευξη Τσικριτζή και τι γίνεται στα Σέρβια. άλλωστε, δεν μπορείς να το ρωτήσεις αυτό στο panpliatsios@yahoo.gr; Τα έχουμε πει πολλές φορές. Και εκεί μιλάμε, αν θέλεις...αλλά μάλλον προτιμάς εδώ για να δημουργήσεις εντυπώσεις...keep going...ξερεις εσύ...Έχετε αρχίσει και γίνεστε κουραστικοι, όμως! Το Blog νομίζω πως είναι για να συζητάμε θέματα της περιοχής Σερβίων και όχι μόνο, όχι για να προσπαθύμε να σπιλώνουμε πρόσωπα...

Π.Π.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό για τη "φλιάγγινα" μπορω να το κανω ενα παραπολιτικο;;;;;;με την αδεια σου Χ.Ε.....

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά.Το ''κλοπιραίτ'' δικό σου...

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πάγκαλος ένα άδειο πολιτικό παλτό, που κατάφερε να τον κερδίσει ακόμη και ο Τίποτας ο Αβραμόπουλος, ο άνθρωπος που την ώρα που οι Τούρκοι σκότωναν τα παληκάρια μας στα Ιμια κωλοτρίβονταν στο Μέγκα με τον Χατζηνικολάου, ο άνθρωπος που κάθιδρος απο την αγωνία και το άγχος του παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, (μια πράξη που ακόμη και η Ντόρα δεν θα τολμούσε), ο άνθρωπος που επιχείρησε με θράσος να δικαιολογήσει τις μίζες στους πολιτικούς κηφήνες απο τους επιχειρηματίες, ο συνδαιτημόνας του Κόκκαλη, ήρθε να δώσει συγχαρητήρια στον Σανιδά, που το ίδιο του το κόμμα κατατρόπωνε μέχρι πρότινος, με επερωτήσεις του Μιχάλη Καρχιμάκη.
Αυτό το αστείο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ο οποίος επιχειρεί να ξεπλύνει τον Αλογοσκούφη της διαπλοκής, αυτό το αστείο ΠΑΣΟΚ του ανεπαρκούς, παρά το εκτοπισμά του Πάγκαλου, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία.
Καλά δεν ντρέπεστε λίγο εκει στην Ιπποκράτους;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σχόλειο, τόσο για τα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια, όσο και για τον "Χοροταξικό Σχεδιασμό" και για το πως θέλουμε να αναπτύξουμε τελικά την περιοχή μας...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο! συγχαρητήρια στους επιτείδιους! Πάντα είναι κάποιοι που αποπροσανατολίζουν τα σχόλια από το θέμα και το παν πάντα στο ποιος, που και πότε.
Επί της ουσίας τίποτε! Ίσως γιατί δεν έχουν τίποτε να πουν.
Να το θεωρήσω εσκεμένη τακτική;

Ανώνυμος είπε...

Aκόμα δεν απαντήθηκε το ερώτημα της κοινης γνώμης, ποιός έλαβε την συνεντευξη;

ai-vreS είπε...

Φίλε μου,
αν σου πούμε ότι τη συνέντευξη την πήρε ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος λόγου χάρη, θα είσαι ευχαριστημένος;

Ο κ. Τσικριτζής θέτει συγκεκριμένα ζητήματα που είναι καλό να αποτελέσουν αφετηρία προβληματισμού. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας.

Δίνει επίσης απαντήσεις σε συγκεκριμένη κριτική που ασκήθηκε στους οικολόγους. Αυτό το "μας μετρούσαν το DNA, για να δούνε πόσο πατριώτες είμαστε" δε σε προβλημάτισε; Μιλούμε για ένα κόμμα που έβγαλε ευρωβουλευτή και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα βγάλει πιθανόν 5-6 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Κόλλησες στο ποιος πήρε τη συνέντευξη;

Ανώνυμος είπε...

θα έλεγα στη ''φλιάγγινα'' που απορεί να ''δώσει'' συνέντευξη στο ai-vres για του-της φύγει η περιέργεια για το ποιος παίρνει τις συνεντεύξεις....

Χ.Ε.

ai-vreS είπε...

Συμφωνούμε! Ευχαρίστως να κανονίσουμε συνέντευξη με όποιον ή όποια το επιθυμεί.

Το Προφίλ μας