Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Στην κυκλοφορία τα 2 χιλιόμετρα του δρόμου

Παραδόθηκε σήμερα το πρωί το τμήμα «Διασταύρωση Βελβεντού-Είσοδος Σερβίων», του δρόμου που ταλαιπωρεί έντονα την περιοχή μας. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2008 και με βάση το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2009. Μετά τα δύο χιλιόμετρα που παραδόθηκαν σήμερα υπολείπονται 4 χιλιόμετρα στα Πετρανά, η κατασκευή των οποίων προβλεπόταν να ολοκληρωθεί επίσης τον Ιούλιο του 2009.
Ωστόσο, το έργο αυτό δεν ξεκίνησε και οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του Αυγούστου, μόνο στα 2 από τα 4 χιλιόμετρα. Το τμήμα των 2 χιλιομέτρων από τα Πετρανά μέχρι τη διασταύρωση Αμυγδαλιάς, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Γ. Σόκουτη, «θα αρχίσει μετά τον δεκαπενταύγουστο και θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», ενώ για το υπόλοιπο τμήμα, επίσης 2 χιλιομέτρων, μέχρι την είσοδο του Βαθυλάκου, είπε ότι «αρχικά ήταν ενταγμένο σε άλλο πρόγραμμα, αλλά τελικώς θα το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ».
Πληροφορίες από τον Πτολεμαίο

Ανακοίνωση συλλόγων Ποντοκόμης και Μαυροπηγής

Σύλλογος Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ / ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας «Η ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ» & Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Πτολεμαΐδα 30/07/2009

Παρακολουθούμε, τις τελευταίες ημέρες, με αγωνία, προβληματισμό και έντονη ανησυχία, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και την κατασκευή της νέας μονάδας της Δ.Ε..Η. Α.Ε. στην Πτολεμαΐδα. Την ίδια στιγμή που τα περιβαλλοντολογικά επεισόδια στην περιοχή οδηγούν στην προσωρινή αναστολή λειτουργία των ορυχείων. Πιστεύουμε πως μετά από όλο αυτόν τον θόρυβο, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, από το αρμόδιο όργανο που έχει συστήσει η νομαρχία Κοζάνης, σε μία ανοιχτή διαδικασία, προκειμένου συνολικά σαν κοινωνία να καταδείξουμε την θέση μας με βάση και τα καινούργια δεδομένα. Για τον σκοπό αυτό συνυπογράφουμε το αίτημα έτσι όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. στο συντονιστικό, Γεώργιο Αδαμίδη πρόεδρο του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, για την άμεση, ευρεία σύγκλιση του συντονιστικού οργάνου της Νομαρχίας Κοζάνης.
Με Τιμή, Οι Πρόεδροι των Δ.Σ.
Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος Αθανασιάδης Α. Ανδρέας
Πηγή: pontokomicom.blogspot.com

Γ. Κασαπίδης: Ερώτηση στη Βουλή για τα ροδάκινα

ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Σοβαρά προβλήματα σε γεωργικά προϊόντα του Ν. Κοζάνης προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής τους, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε έξαρση μυκητολογικών προσβολών σε καλλιέργειες ροδακινιάς στην περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων του Ν. Κοζάνης. Οι έντονες βροχοπτώσεις λίγο πριν και κατά τη διάρκεια συγκομιδής μεσοπρώιμων ποικιλιών ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (μονίλλια), κυρίως σε ποικιλίες νεκταρινιών που τελικά σαπίζουν είτε πάνω στα δένδρα, είτε στα τελάρα κατά τη μεταφορά τους, ή στα σημεία πώλησης.
Παρά την επιμελημένη φυτοπροστασία που εφαρμόζουν οι καλλιεργητές, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς και είναι ενταγμένοι στο πρότυπο ποιοτικής παραγωγής agro, οι προσβολές αυτές δεν ήταν δυνατό ν’ αντιμετωπισθούν λόγω των καθημερινών βροχοπτώσεων διαρκείας, αλλά και των περιορισμών κι’ απαγορεύσεων εφαρμογής δραστικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, ιδίως κατά την περίοδο συγκομιδής. Συνέπεια των προσβολών αυτών είναι η απώλεια σχεδόν του συνόλου της παραγωγής των ευαίσθητων προσβεβλημένων ποικιλιών νεκταρινιάς -Big Top, Coltezi, Abra κ.α., με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και των εσόδων των υγιέστατων συνεταιριστικών τους οργανώσεων, ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ.
Επειδή, στο Δ. Βελβεντού, το ήμισυ της παραγωγής ροδάκινων κατεστράφη ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου. Επειδή, τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές των ροδάκινων του Ν. Κοζάνης στην αγορά της Ρωσίας σημειώνουν αυξητικές τάσεις, μετά και από τη θεαματική βελτίωση των σχέσεών μας μ’ ενέργειες του Πρωθυπουργού μας. Επειδή, για τον ίδιο λόγο, η καλλιέργεια της ροδακινιάς τα τελευταία τρία χρόνια στο Ν. Κοζάνης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Επειδή γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους Συνεταιρισμούς του Βελβεντού για την παραγωγή φρούτων άριστης ποιότητας, με λελογισμένη χρήση ήπιων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με στόχο την προστασία της υγείας των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Επειδή σε δύσκολες στιγμές του αγροτικού κόσμου η κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως τη στήριξή της –πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2008. Επειδή η αναμενόμενη συγκομιδή φρούτων από τις πληγείσες περιοχές του Δ. Βελβεντού και του Δ. Σερβίων προβλέπεται να πλησιάσει το ήμισυ της περσινής σοδειάς, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των γεωργών, αλλά και στα έσοδα των Συνεταιρισμών, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιές είναι οι δυνατότητες και οι προθέσεις του Υπουργείου να στηρίξει οικονομικά στη δύσκολη αυτή στιγμή τους ροδακινοπαραγωγούς του Ν. Κοζάνης, οι οποίοι έχουν υποστεί πραγματική ζημιά στην παραγωγή τους που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ;
2. Ποιές είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη στήριξη των υγιέστατων συνεταιριστικών οργανώσεων του Βελβεντού, ώστε ν’ ανταπεξέλθουν λειτουργικά σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την παραγωγή στην περιοχή και την αγροτική κοινωνία της μικρής αυτής κωμόπολης του Ν. Κοζάνης;
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2009 Ο ερωτών Βουλευτής
Γραφείο Τύπου

Άννα Διαμαντοπούλου: Άμεσες παρεμβάσεις στα σχολεία για τη νέα γρίπη

Το θέμα της νέας γρίπης είναι κρίσιμο θέμα που αφορά όλους και στο οποίο πρέπει όλοι οι θεσμικοί φορείς να εγκύψουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και χωρίς την καλλιέργεια πανικού.
Το ΠΑΣΟΚ βάσει του ρόλου του ελέγχει και προτείνει. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η σωστή οργάνωση της Δημόσιας Υγείας. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή προετοιμασία έτσι ώστε από σήμερα να μην βρεθούμε μπροστά σε μια έξαρση, γρίπης και πανικού. Από τα μέσα Ιουλίου έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας να συγκαλέσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ώστε να καταθέσει την πρόταση του για το τί μέτρα πρέπει να λάβουμε και να συζητήσουμε από κοινού όλα τα κόμματα και οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθανθούν ασφαλείς.
Είναι ανάγκη να ορίσει το Υπουργείο Παιδείας τα στάδια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα βασίζεται στα μέτρα Πρόληψης και κατόπιν στα μέτρα Αντιμετώπισης της νέας γρίπης, αν χρειαστεί. Θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος προς όλα τα σχολεία με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης άμεσα.
• Φυλλάδια ενημέρωσης για κάθε ηλικιακή κατηγορία μαθητών και φοιτητών,
• τηλεοπτικά μηνύματα και εκπαιδευτικό υλικό μέσω τηλεόρασης που θα ενημερώνει χωρίς να φοβίζει
• σεμινάρια στο τέλος Αυγούστου στο σύνολο των εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. ενημέρωση και περιγραφή καθηκόντων για τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κάθε τάξης.
• σχέδιο συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκπαιδευτική κοινότητα
• ύστερα από συνεννόηση με την επιστημονική επιτροπή να ενταχθούν στις ομάδες προτεραιότητας για εμβόλια της κοινής γρίπης και του πνευμονοιόκοκου οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
• λειτουργία ιστοσελίδας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Υπάρχει όμως και η ανάγκη ύπαρξης των μέτρων αντιμετώπισης. Αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν με βάσει τους επιδημιολογικούς κανόνες που θα πρέπει να οριστούν από τους επιστήμονες και να κοινοποιηθούν στο Υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που θα τεθεί το ερώτημα για το κλείσιμο των σχολείων να υπάρχει απάντηση για την αντιμετώπιση των χαμένων εκπαιδευτικών ωρών, της χρήσης των τηλεμέσων (τηλεκπαίδευση–τηλενημέρωση), αλλά και της δημιουργίας ομάδων εθελοντών. Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση και καμία δράση. Για το λόγο αυτό επαναφέρουμε την ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όσο γίνεται νωρίτερα.

Βραδιά διανυκτέρευσης στο Λιβαδερό

Με βραδιά διανυκτέρευσης στο βουνό ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν η κοινότητα Λιβαδερού, ο πολιτιστικός και ο αθλητικός σύλλογος του χωριού και ο σύλλογος Λιβαδεριωτών Θεσσαλονίκης. Σήμερα βράδυ Παρασκευή 31 Ιουλίου θα γίνει διανυκτέρευση στο βουνό, με μοσχάρι και αρνιά στη σούβλα, προσφορά του κτηνοτροφικού συλλόγου Λιβαδερού και με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών.

Γ. Κασαπίδης: Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για το Μποδοσάκειο

Την κάλυψη άμεσων κι’ επιτακτικών αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ζητά με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης. Παράλληλα, με άλλη αναφορά του, ο βουλευτής ζητά την επανεξέταση και αύξηση του εγκριθέντος ποσού για τις εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ στο ίδιο Νοσοκομείο για τους επόμενους μήνες, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος του Νομού. Οι αναφορές του κ. Κασαπίδη έγιναν βάσει αιτημάτων της Διοίκησης του Μποδοσάκειου που επιδόθηκαν και στον βουλευτή.

Σήμερα "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" 21.00

«Λασσάνεια 2009» 31 Ιουλίου 2009
Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Το κλασικό αριστούργημα, η κωμωδία του Μπομαρσέ, είναι μια ελεγεία για τη «μοίρα» του έρωτα στον κόσμο της αριστοκρατίας, έναν κόσμο ψεύδους, επιπολαιότητας, αμοραλισμού. Ο υπηρέτης Φίγκαρο βοηθά με τεχνάσματα το νεαρό γοητευτικό κόμη Αλμαβίβα να κατακτήσει την ποθητή του Ροζίνα, την οποία διεκδικεί ωστόσο και ο «κηδεμόνας» της, ο Μπάρτολο. Το έργο γράφτηκε το 1772, αλλά η αστυνομία απαγόρευσε την παρουσίασή του εξαιτίας της πολιτικής του τόλμης. Τελικά, παρουσιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα με μεγάλη αποτυχία. Ο Μπομαρσέ εισήγαγε την επαναστατική για τότε ιδέα ότι η αριστοκρατία έχει τα ίδια ελαττώματα και αδυναμίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και άρα τα ίδια δικαιώματα. Το έργο ενέπνευσε δύο μεγάλους συνθέτες, τον Gioacchino Rossini, που έγραψε την ομώνυμη όπερα, και τον W. A. Mozart, που συνέθεσε τους «Γάμους του Φίγκαρο».



ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Θ. Θεολόγης, Μετάφραση: Ζ. Αρμάου, Σκηνικά - Κοστούμια: Α. Χαλκιάς, Μουσική: Γ. Στούπελ, Χορογραφίες: Π. Γάλλιας
Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Αϊβάζης, Θάλεια Προκοπίου, Ιωάννα Δελάκου, Αντώνης Καλογήρου
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20€ γενική είσοδος & 15€ μαθητικό, φοιτητικό.

Γ. Βλατής: απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καταδεικνύουν την απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια και αποκαλύπτουν σε όλο του το μεγαλείο, το προεκλογικό πυροτέχνημα που είχε εκτοξευθεί στα μέσα Μαΐου με στόχο μόνο και μόνο την ψήφο των πολιτών του νομού Κοζάνης. Σήμερα και οι πλέον δύσπιστοι έχουν πειστεί ότι μοναδική αποστολή αυτής της κυβέρνησης, είναι η παράδοση και της ανάπτυξης του στρατηγικού εργαλείου της ενέργειας σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κοινωνία του νομού Κοζάνης, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι πολιτικοί φορείς της περιοχής, πρέπει να συντονιστούν για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εκπορεύεται από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι διθύραμβοι του παρελθόντος που υμνολογούσαν την κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον αγώνα για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής.
Το σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ έχει καταστεί κλινικά νεκρό και στη θέση του πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για τη διαμόρφωση διεκδικητικής πολιτικής σε σχέση με τη ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Η ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας





Επανήλθαν στα "φυσιολογικά" για την περιοχή επίπεδα οι δείκτες της ποιότητας του αέρα στις μετρήσεις του ΚΕΠΕ Κοζάνης. Φυσιολογικά σε εισαγωγικά, γιατί όσο οι δείκτες δεν είναι πράσινοι, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας.
Όπως βλέπετε και στα screenshots (κάντε κλικ πάνω τους για ευκρίνεια) η διαφορά μεταξύ της 25ης Ιουλίου και της σημερινής μέρας είναι φανερή.
Θυμίζουμε ότι το κόκκινο σηματάκι σημαίνει:
"Σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Συνήθως συστήνονται μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή έκθεσης για πολύ χρόνο στις μολυσμένες περιοχές. Όσοι υποφέρουν από άσθμα νιώθουν έντονη δυσφορία στους πνεύμονες κατά την αναπνοή." Ρύπανση 8/10.
Το ροζ-μωβ σηματάκι μας λέει ότι: "Χειροτερεύουν οι επιπτώσεις σε ευαίσθητα άτομα" και είναι η υψηλότερη κλίμακα ρύπανσης 10/10.

Free Signature Generator

Free Signature Generator

Σχόλιο στο servianet για το κλειστό γυμναστήριο

Και που να δείτε το δικό μας ΚΛΕΙΣΤΟ Γυμναστήριο της ... Άρτας
Γεφύρι της Άρτας χαρακτηρίζεται σε άρθρο του Χρήστου Βήττα που δημοσιεύθηκε στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ το Κλειστό Γυμναστήριο Κοζάνης, που παραδίδεται αυτές τις μέρες στο Δήμο Κοζάνης, και το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1996. Τώρα βέβαια εάν το "Κλειστό" της Κοζάνης είναι "γεφύρι της Άρτας" το δικό μας "Κλειστό" που ποιός θυμάται πια πότε άρχισε η κατασκευή του (!) πώς να το ονομάσουμε; Ακούμε προτάσεις βάπτισης.

Σχόλιο ai-vreS: Σωστό το σχόλιο του αγαπητού συνιστολόγου αλλά τι να πούμε κι εμείς; Και οι πυραμίδες σε λιγότερο χρόνο χτίστηκαν... (του Χέοπα συγκεκριμένα σε 30 χρόνια! Το δικό μας το κλειστό τα έχει ξεπεράσει...)



Μειώνονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ - παρεμβάσεις?

Παρέμβαση από την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αναμένεται να προκαλέσει η περικοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου. Η περικοπή των δρομολογίων που εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπών του οργανισμού, όπου προβλέπεται ακόμη η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων προκαλεί έντονες συζητήσεις. Μάλιστα οι πληροφορίες για περικοπή των δρομολογίων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα έχουν ενεργοποιήσει τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι συνεχίζουν τις προσπάθειες όχι μονό να αρθεί η απόφαση περικοπής των δρομολογίων αλλά να δρομολογηθούν τρία με τέσσερα δρομολόγια την ημέρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης του επιβατικού κοινού.
Πηγή: ΕΡΑ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων

την Παρασκευή 31/7/2009 και ώρα 20:30
ΘΕΜΑΤΑ:
1. Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 36 στα Ίμερα.
2. Οριστική παραλαβή του έργου «Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Σερβίων»
3. Τρόπος εκτέλεσης του έργου: «Κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στο Δ.Δ. Κρανιδίων».
4. Τρόπος εκτέλεσης του έργου: «Αντικατάσταση τμημάτων αποχετευτικού αγωγού Μεταξά».
5. Τρόπος εκτέλεσης του έργου: «Επέκταση αποχετευτικού αγωγού Μεσσιανής Δήμου Σερβίων».
6. Έγκριση 2ου ΑΠΕ (τακτοποιητικός) του έργου: «Συντήρηση γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δ.Δ. Αυλών του Δήμου Σερβίων».
7. Έγκριση της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης και του 2ου ΠΚΤΜΝΕ για το έργο: «Επισκευή Δημοτικού Σχολείου οικισμού Αύρας».
8. Τροποποίηση προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» Δήμου Σερβίων.
9. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου: «Κατασκευή περίφραξης γηπέδου ποδοσφαίρου Δ.Δ. Κρανιδίων».
10. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας συμβατικού χρόνου περαίωσης του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Σερβίων».
11. Εξουσιοδότηση υποβολής πλήρους φακέλου συμμετοχής από τη Ν.Α Κοζάνης για λογαριασμό του Δήμου Σερβίων σχετικά με το έργο «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών λυμάτων και εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων των Δ.Δ. Σερβίων, Καστανιάς και Πλατανορέματος του Δήμου Σερβίων.
12. Σύσταση επιτροπής ελέγχου οχημάτων Δήμου Σερβίων.
13. Ανάθεση προμήθειας καυσίμων Δήμου Σερβίων.
14. Παράταση σύμβασης καθαριότητας Δήμου Σερβίων.
15. Διαγραφή ποσών από τους χρηματικούς καταλόγους.
16. Έγκριση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψήφισης πιστώσεων.
17. Αποδοχή ποσών και τρόπου εκτέλεσης έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (προμήθεια μηχανημάτων).
18. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ και του 2ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου: «Αποπεράτωση και Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Σερβίων».
19.Έγκριση Ισολογισμού ΑΔΕΑΣ Οικονομικού έτους 2008.
20. Ανταλαγή Δημοτικής έκτασης με ιδιωτική έκταση της κυρίας Σταμκοπούλου Αθανασίας στο Δ.Δ. Πλατανορέματος.
21. Συζήτηση διαφόρων θεμάτων.

Αθανασόπουλος και Χατζηδάκης διαλύουν και απαξιώνουν τη ΔΕΗ

Δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Με πειθήνιο και εκτελεστικό όργανο τον χειρότερο και επικίνδυνο Διευθύνοντα Σύμβουλο που έχει περάσει ποτέ από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης με τον πλέον ξεδιάντροπο και προκλητικό τρόπο, δίνει πολιτική κάλυψη σε πραξικοπηματικές ενέργειες σαν την χθεσινή, που χωρίς καν να συνεδριάσει το Δ.Σ της ΔΕΗ και χωρίς να κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποφάσισε να παραδώσει άλλο ένα κομμάτι από τις σάρκες της ΔΕΗ, βορά στις ορέξεις των κρατικοδίαιτων ψευτοεπενδυτών.
Ο κ. Αθανασόπουλος και ο κ. Χατζηδάκης προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα σε 7 μήνες με τις πρακτικές τους ουσιαστικά ακυρώνουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τροποποιούν όλο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο είχε πολυδιαφημίστει στις τοπικές κοινωνίες.
Μετά τη Μελίτη ΙΙ που η κατασκευή της έχει παραπεμφθεί στις καλένδες προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σχεδιασμοί, σειρά έχει τώρα η Μεγαλόπολη, με την παράλογη προσπάθεια απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας V.
Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με την τοπική Αυτοδιοίκηση του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Επιχείρησης του Ελληνικού Λαού, διέκοψαν (για πολλοστή φορά επί Αθανασόπουλου) την συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ.
Η διάτρητη εισήγηση της Διοίκησης για την ακύρωση της μονάδας της Μεγαλόπολης, κάτω από τη πίεση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Αρκαδίας, τελικά πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Μετά την εξέλιξη αυτή και την κατακραυγή που ακολούθησε, ο κ. Αθανασόπουλος σύρθηκε να συμφωνήσει στο άνοιγμα των προσφορών για την κατασκευή της μονάδας Μεγαλόπολης V.
Επειδή όμως οι εντολές που έχει πάρει από τον κ. Χατζηδάκη προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ήταν να ακυρωθεί οπωσδήποτε ο διαγωνισμός και να μη γίνει η μονάδα, έβαλε νέες προϋποθέσεις στον υπάρχοντα διαγωνισμό και νέο ανώτατο όριο τιμήματος της μονάδας τα 500 εκατομμύρια €.
Η ενέργεια αυτή έγινε σε ανύπαρκτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Συνεδρίαση «μαϊμού»), διότι μετά την κατάληψη που προηγήθηκε δεν έγινε ποτέ Διοικητικό Συμβούλιο και ποτέ δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - μέλη του Δ.Σ. σε σχετική συνεδρίαση, οι οποίοι και κατήγγειλαν αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αυτό είναι ένα βρώμικο τέχνασμα, ώστε από την πίσω πόρτα να ακυρωθεί η κατασκευή της μονάδας.Κάνουμε λόγο για βρώμικο, γιατί είναι γνωστό το ότι ο κάθε διαγωνισμός έχει το δικό του πλαίσιο και όρους.Συνεπώς κάθε συσχέτιση που βάζει νέα όρια και προϋποθέσεις στόχο έχει, να ακυρωθεί μέσω άλλης οδού ο εν λόγω διαγωνισμός.Η διαφαινόμενη προσπάθεια χρέωσης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται να ωφεληθεί η ΔΕΗ είναι για γέλια, ειδικά όταν μεθοδεύεται από αυτούς που καιρό τώρα απαθείς, έχουν επιτρέψει τη ληστεία της ΔΕΗ με εκατοντάδες εκ. € ετησίως.Αλλού αυτά κ. Αθανασόπουλε, όχι στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την προάσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης του Ελληνικού Λαού.
Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεγαλόπολης είναι ξεκάθαρη.Να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ν’ ανοίξουν οι προσφορές, να κατοχυρωθεί η κατασκευή της μονάδας ώστε επιτέλους κάποτε να αρχίσει να κατασκευάζεται.Αυτή ήταν και θα είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία που τόσα πρόσφερε στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Αυτή ήταν και η υπόσχεση του Πρωθυπουργού της χώρας στην τοπική κοινωνία.κ. Χατζηδάκη δεν νοείται καμία σκέψη για ακύρωση οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και θα έχετε εσείς την ευθύνη

Ο Όσιος Νικάνωρ

Φίλος του ιστολογίου μας έστειλε το ακόλουθο κείμενο προς δημοσίευση:
Στις 7 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαιτέρως η Δυτική Μακεδονία εορτάζει την μνήμη του Οσίου Νικάνορος του Θεσσαλονικέως. Γεννήθηκε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου το 1491 και βαπτίσθηκε Νικόλαος. Έλαβε αρίστη μόρφωση και εργάσθηκε ως κληρικός κοντά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Την μεγάλη περιουσία του την μοίρασε στους άπορους και στους μη έχοντας και εκάρη μοναχός, παίρνοντας το όνομα Νικάνωρ(=νικητής ανδρών), όνομα Μακεδονικό πού το έφεραν αξιωματικοί τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και χριστιανικό πού το είχε ένας από τούς επτά διακόνους τού αρχιδιακόνου και πρωτομάρτυρα Στεφάνου.
Ενώ ή φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται παντού και εθεωρείτο διάδοχος στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αναχώρησε για το Καλλίστρατο όρος έπειτα από κάποιο όραμα. Έτσι περπατώντας από τόπο σε τόπο στήριζε τούς χριστιανούς με τα θαύματά και τα κηρύγματά του. Αφού πέρασε από την Βέροια, Σέρβια και Κοζάνη προχώρησε προς τα χωριά των Βεντζίων (Ν. Γρεβενών) και από κει συνεχίζοντας το δρόμο του, έφθασε στο όρος Καλλίστρατο τον τελικό του προορισμό. Μία άλλη παλιά παράδοση θέλει τον όσιο Νικάνορα συντροφευμένο στο δρόμο πού πήρε εγκαταλείποντας τη Θεσσαλονίκη, από τον σύγχρονό του Διονύσιο, πού τον ακολούθησε για να πάνε να ασκητέψουνε μαζί. Εκεί όμως πού περνούσαν έξω από ένα χωριό ακούστηκαν κάποια όργανα, πού τράβηξαν την προσοχή τού Διονυσίου. Έτσι ο όσιος Νικάνορας αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του την πορεία. Τότε ο Διονύσιος γύρισε πίσω και περνώντας από την Βέροια, έμεινε εκεί σε μία σκήτη (Σκήτη Προδρόμου παρά τον Αλιάκμονα), αργότερα αναχώρησε προς τον Όλυμπο, όπου ίδρυσε μεγάλο μοναστήρι. Μία παραλλαγή τής παράδοσης αυτής ιστορεί ότι περπατώντας οι δύο ασκητές, έφτασαν στον Αλιάκμονα όπου έπρεπε να τον περάσουν για νά μπορέσουν νά φτάσουν στο προορισμό τους. το ποτάμι δεν περνιόταν, γιατί ήταν πλημμυρισμένο. Τότε ο όσιος Νικάνωρ πρώτος άπλωσε το ράσο του πάνω στο νερό και πάνω του κάθισε περνώντας το ποτάμι κατά θαυμαστό τρόπο. Το ίδιο έκανε και ο Διονύσιος αλλά βυθίστηκε στο ποτάμι και κινδύνευσε νά πνιγεί. Έτσι από κει χωρίστηκαν, ο μεν Διονύσιος κατέληξε στον Όλυμπο, ο δε Νικάνωρ στο όρος Καλλίστρατο, απέναντι από το σημερινό χωριό Χρώμιο Κοζάνης .

Ίδρυσε την περίφημη Μονή της Ζάβορδας, η οποία συνδέθηκε με το όνομά του και η οποία πανηγυρίζει την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Όσιος εκοιμήθη το 1549 αφού έγινε ονομαστός για τα θαύματά του σε όλη την τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Η θαυματουργός κάρα του σώζεται και προσκυνείται σήμερα στη Μονή του.
Σήμερα η Μονή Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών και αποτελεί προσκύνημα πανελλήνιο. Διατηρεί σπουδαία βιβλιοθήκη με ιστορικά κειμήλια. Ο Όσιος Νικάνωρ θεωρείται προστάτης όλης της Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκουμε Ναούς του στην Κοζάνη, στην Καστοριά κ.α. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα οι μοναχοί βοηθούσαν τους Έλληνες αγωνιστές να εισέρχονται στη Μακεδονία και τους περνούσαν με το σχοινί πάνω από τα φουσκωμένα νερά του Αλιάκμονα. Εκεί οι Μακεδονομάχοι εύρισκαν καταφύγιο και τροφή σε δύσκολες στιγμές. Με την βοήθεια της Μονής πέρασαν τον Αλιάκμονα την 11η Οκτωβρίου 1912 τα τμήματα της 5ης Μεραρχίας για να λάβουν μέρος στον ένδοξο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Λόγω της εθνικής και θρησκευτικής της δράσεως η Μονή έγινε στόχος εκδικητικών διαθέσεων από διάφορες πλευρές κυρίως δε από τους εξισλαμισμένους Βαλαάδες της περιοχής Βεντζίων. Το 1995 τα περισσότερα κτίσματα της Μονής κατέρρευσαν λόγω του σεισμού, αλλά ανοικοδομήθηκαν ταχέως με προσωπική εργασία και φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Σεργίου. Η επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Νικάνορος αποτελεί μία ευκαιρία αναβαπτίσεως στην Ιστορία και στην Ελληνορθόδοξη παράδοση της Μακεδονίας. Παράλληλα ο επισκέπτης θα θαυμάσει το εντυπωσιακό τοπίο καθώς η Μονή είναι κτισμένη σαν φρούριο σε ύψωμα, το οποίο κατά τα τρία τέταρτα περιβάλλεται από τον ρου του Αλιάκμονα.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κατ' οίκον από την ΑΝΚΟ

Επιδότηση σε ποσοστό μέχρι και 50% αλλά και φορολογικά κίνητρα για τα ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 1.500 ευρώ ανά τ.μ. προβλέπει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με τίτλο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, διότι από τότε άρχισαν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για τη θερμομόνωση, θα κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% αναλόγως με το εάν πρόκειται για πολυκατοικία ή μονοκατοικία, αλλά και το είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού που θα επιδοτείται είναι τα 120.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ που θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ.€ και καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσω των ΠΕΠ (των Περιφερειακών Προγραμμάτων) και του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου, το ΕΠΑΝ ΙΙ. Συνολικά θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα περίπου 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί, θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος, μέχρι το όριο του 4% επί του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός. Με την εφαρμογή του προγράμματος το Yπουργείο Ανάπτυξης προσβλέπει σε μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 70% στα κτίρια όπου θα γίνουν παρεμβάσεις, τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και βελτίωση των προτύπων των ενεργειακών συστημάτων στην αγορά, αφού ορίζονται συγκεκριμένα πρότυπα που είναι αποδεκτά στο πρόγραμμα.
Οι παρεμβάσεις που θα επιδοτούνται χωρίζονται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές και είναι οι εξής:
Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου. Υποχρεωτική για όσα κτίρια δεν έχουν ήδη.
Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών κουφωμάτων. Υποχρεωτική.
Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα / λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποχρεωτική.
Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Προαιρετική.
Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου. Προαιρετική.
Κριτήρια Αξιολόγησης
Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι τα εξής:
- Πληρότητα δικαιολογητικών.
- Επιλεξιμότητα κτιρίου.
- Κάλυψη ίδιας συμμετοχής (υπεύθυνη δήλωση για τις παρεμβάσεις σε επίπεδο διαμερίσματος και απόφαση γενικής συνέλευσης για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις).
- Οι τιμές προσαρμόζονται στο ανώτατο όριο επιλέξιμων δαπανών.
- Ο προϋπολογισμός προσαρμόζεται στα τετραγωνικά μέτρα (m2) που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια.
Η πρόταση εντάσσεται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ανά περιφέρεια. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ωφελούμενος, ο εργολάβος και ο μηχανικός συνυπογράφουν τη δήλωση περαίωσης εργασιών και ο εργολάβος υπογράφει βεβαίωση εξόφλησης στον ωφελούμενο για το ποσό που αντιστοιχεί. Η αποπληρωμή του έργου γίνεται στον εργολάβο ο οποίος υποβάλλει:
- δήλωση περαίωσης εργασιών,
- βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον ωφελούμενο,
- τιμολόγια, δελτία αποστολής βασικών υλικών και εξοπλισμού που αντιστοιχούν στις επιμέρους εργασίες, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων,
- φωτογραφίες του ακινήτου μετά την παρέμβαση.


Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Χρόνια Πολλά Μίκη

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης (29/7/1925) στη Χίο








Free Signature Generator

Free Signature Generator

Διάλογος μεταξύ χρήστη και τεχνικό Η/Υ

Η ακόλουθη είναι μια πραγματική (?) ιστορία από την υπηρεσία τεχνικής εξυπηρέτησης πελατών εταιρείας H/Y (του εξωτερικού). Είναι αυτονόητο ότι ο υπάλληλος απολύθηκε, παρ' όλα αυτά ο ίδιος έχει κάνει αγωγή για αναίτια απόλυση. Ο διάλογος προέρχεται από τη μαγνητοφώνηση που οδήγησε στην απόλυση. Διαβάστε τον διάλογο:
- "Τεχνική εξυπηρέτηση ...., πως μπορώ να σας βοηθήσω";
- "Ναι, ξέρετε, έχω πρόβλημα με τον Η/Υ."
- "Τι είδους πρόβλημα;"
- "Να, καθώς δακτυλογραφούσα, ξαφνικά όλες οι λέξεις χάθηκαν."
- "Χάθηκαν;"
- "Εξαφανίστηκαν."
- "Μμμ. Τι σας δείχνει η οθόνη τώρα;;;;"
- "Τίποτα." -"Τίποτα;;;;"
- "Είναι κενή. Δεν δέχεται οτιδήποτε και να γράψω."
- "Είστε ακόμα μέσα στο πρόγραμμα ή έχετε βγει;"
- "Πως μπορώ να το καταλάβω;"
- "Βλέπετε το σήμα C: στην οθόνη;" (Ελεύθερη μετάφραση του "Can you see the C: prompt on the screen?")
- "Τι σημασία έχει η οθόνη;"
- "Ξεχάστε το. Μπορείτε να κινήσετε τον δρομέα (cursor) στην οθόνη;"
- "Δεν υπάρχει δρομέας. Σας είπα, δεν δέχεται οτιδήποτε και να γράψω!"
- "Έχει ένδειξη λειτουργίας το μόνιτορ σας;"
- "Τι είναι μόνιτορ;"
- "Είναι το πράγμα με την οθόνη που μοιάζει με τηλεόραση. Μήπως έχει ένα μικρό λαμπάκι που σας λέει πότε είναι αναμμένο;"
- "Δεν ξέρω."
- "Τότε κοιτάξτε πίσω από το μόνιτορ και βρείτε από που βγαίνει το καλώδιο. Μπορείτε να το δείτε;"
- "Ναι, νομίζω."
- "Ωραία. Ακολουθήστε το καλώδιο μέχρι το φις και πέστε μου αν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα."
- "...Ναι, είναι."
- "Όταν κοιτούσατε πίσω από το μόνιτορ, προσέξατε αν έβγαιναν δύο καλώδια και όχι μόνο ένα;" - "Όχι."
- "Τέλος πάντων, βγαίνουν. Θα ήθελα να κοιτάξετε και να βρείτε το άλλο καλώδιο."
- "Εντάξει, το βρήκα."
- "Ακολουθήστε το και πέστε μου αν είναι καλά συνδεδεμένο στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας."
- "Δεν μπορώ να φτάσω εκεί."
- "Καλά. Τουλάχιστον μπορείτε απλώς να δείτε αν είναι;" - "Όχι."
- "Ακόμα κι αν πατήσετε πάνω σε κάτι και τεντωθείτε λίγο;"
- "Δεν μπορώ να δω, όχι γιατί δεν φτάνω, αλλά γιατί είναι σκοτάδι."
- "Σκοτάδι;"
- "Ναι. Το φως του γραφείου είναι σβηστό και το μόνο φως που έχω έρχεται από το παράθυρο."
- "Τότε ανάψτε το φως."
- "Δεν μπορώ."
- "Γιατί όχι;"
- "Γιατί υπάρχει διακοπή ρεύματος."
- "Διακοπή... Διακοπή ρεύματος; Αχά! Λοιπόν, το βρήκαμε. Έχετε ακόμα τα κουτιά, τα βιβλία, και τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας του υπολογιστή σας;"
- "Βέβαια, τα κρατάω στην ντουλάπα."
- "Ωραία. Φέρτε τα, αποσυνδέστε το σύστημα σας και συσκευάστε το όπως ήταν όταν το πήρατε. Μετά επιστρέψτε το στο κατάστημα απ' όπου το πήρατε."
- "Αλήθεια; Είναι τόσο σοβαρό;"
- "Δυστυχώς ναι."
- "Καλά, αφού είναι έτσι. Και τι θα τους πω;"
- "Πέστε τους ότι με την μαλακία που σας δέρνει, δεν μπορείτε να έχετε υπολογιστή."
από το kosmonews

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα αιωροπτερισμού

23ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού 2009 στην Καστανιά Σερβίων
Το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου έριξε πανηγυρική αυλαία, με την απονομή των επάθλων στους νικητές, το 23ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού που διεξήχθη στην Καστανιά του Δήμου Σερβίων από 17-25 Ιουλίου. Για ακόμη μια φορά, στο όρος Τίταρος της Καστανιάς Σερβίων ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού στις κατηγορίες Αγώνων Αποστάσεων και Αγώνων Ακριβείας και Διάρκειας. Οι αγώνες διήρκησαν 9 συνολικά μέρες από τις οποίες μονάχα οι δύο δεν ευνόησαν, ελέω καιρικών συνθηκών, τις πτήσεις. Ο ιδανικός καιρός και η άψογη φυσική κατάσταση των πιλότων είχαν ως αποτέλεσμα υπέροχες και γοητευτικές πτήσεις και φιγούρες που έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα, με τους αθλητές να «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα στον αέρα. Έλληνες και ξένοι αιωροπτεριστές απογειώνονται καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα προσφέροντας εντυπωσιακές στιγμές θεάματος προς τέρψη των θεατών που απολάμβαναν τις εναέριες πιρουέτες. Προς επίρρωση της αρτιότητας και της επιτυχίας και της φετινής διοργάνωσης, αξίζει να αναφερθεί η παρακολούθηση των πτήσεων από πλήθος κόσμου ενώ και σχεδόν όλες οι αερολέσχες της Ελλάδας τίμησαν με την παρουσία τους, τους σπουδαίους αυτούς αγώνες.
Απαράμιλλη και καταλυτική ήταν η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διοργάνωση των αγώνων, καθώς με τις παροχές της χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους όσους συμμετείχαν, είτε αθλητές, είτε διοργανωτές, είτε φίλους του αθλήματος, είτε απλούς επισκέπτες. Ο Δήμος Σερβίων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καστανιάς με την παροχή του ευρωπαϊκών προδιαγραφών ξενώνα και των άλλων εγκαταστάσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Καστανιάς κατάφερε να δημιουργήσει σε όλους τους συμμετέχοντες την προσμονή για το επόμενο ραντεβού…τον Ιούλιο του 2010.
Πρωταγωνιστές στον αγώνα αποστάσεων φέτος ήταν, ο Γονατάς Σπύρος (Αερολέσχη Αθηνών και Ολύμπου), ο Μητρόπουλος Γιάννης (Α.Λ.Α.Ο) και ο Σοφός Σπύρος (Αερολέσχη Καλαβρύτων-ΣΤΥΓΑ) που πήραν και τις τρεις πρώτες θέσεις αντίστοιχα στην τελική κατάταξη μετά από μεγάλο και εντονότατο συναγωνισμό. Στον αγώνα Ακριβείας και Διάρκειας τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Δημήτρης Παπαμάνος και Θόδωρος Καρκατσέλας αντίστοιχα.
Γραφείο Τύπου Δήμου Σερβίων

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στον πάγο οι νέες μονάδες της ΔΕΗ

του Γ. Φιντικάκη από τα ΝΕΑ
ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ, με σφραγίδα του διοικητικού της συμβουλίου αλλά και και με πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες, μπαίνει το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ της ΔΕΗ. Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, με τον επικεφαλής της επιχείρησης, Τάκη Αθανασόπουλο, να εισηγείται στο Δ.Σ. την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου 800 ΜW στη Μεγαλόπολη. Και έπεται συνέχεια, αφού, όπως έχει ενημερώσει τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αθανασόπουλος σκέφτεται να ακυρώσει ή να αναβάλει άλλους δύο διαγωνισμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα (450 ΜW) και για την Πτολεμαΐδα (600 ΜW).
Ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται εξωγενείς αιτίες, ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, «κάθε καθυστέρηση, υποχώρηση ή ακύρωση του σχεδίου αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ισοδυναμεί με σκόπιμη και ηθελημένη παραχώρηση άνευ όρων ισόποσου μεριδίου παραγωγής στους ανταγωνιστές της επιχείρησης, που διαθέτοντας πλέον κατασκευασμένες μονάδες καλύτερου βαθμού απόδοσης θα κλείσουν τις γερασμένες μονάδες της».
Στη σημερινή του εισήγηση ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι λόγω τοπικών αντιδράσεων των κατοίκων της Πελοποννήσου, η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταφέρει να παραδώσει έως το 2012 (χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της μονάδας) τα βασικά έργα υποδομών, δηλαδή τις γραμμές μεταφοράς Μεγαλόπολη- Πάτρα και τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης Πάτρας και Μεγαλόπολης. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι ο ΔΕΣΦΑ μπορεί να εγγυηθεί μόνο για το κατασκευαστικό μέρος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη νέα μονάδα, αλλά όχι και για τις αδειοδοτήσεις. Απορία δημιουργεί τι μπορεί να μεσολάβησε από τις 25 Ιουνίου (ημέρα γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ) μέχρι σήμερα, καθώς τότε ο κ. Αθανασόπουλος διαβεβαίωνε ότι η μονάδα θα παραδοθεί στην ώρα της, δηλαδή το 2012.

Να επιστραφούν τα μάρμαρα ενώ λογοκρίνεται το φιλμάκι που τα παρουσιάζει;

Από το blog sibilla-gr-sibilla.blogspot.com
Όταν ο υπουργός Πολιτισμού λογοκρίνει το φιλμ του Κώστα Γαβρά για το Μουσείο της Ακρόπολης, αποδυναμώνει το ζωντανό αίτημα που εκφράζει το ίδιο το Μουσείο: να επανενωθεί το μνημείο της Ακρόπολης, με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα...
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με την περικοπή του καλλιτεχνικού έργου του Κώστα Γαβρά, που αφορά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, και για την ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής στρατηγικής για την επανένωση του μνημείου της Ακρόπολης, δήλωσε:
Το καλλιτεχνικό έργο είναι ενιαίο. Δεν τεμαχίζεται, ούτε ψαλιδίζεται. Και αυτό ισχύει και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και για τα έργα σύγχρονης τέχνης. Όταν ο υπουργός Πολιτισμού λογοκρίνει το φιλμ του Κώστα Γαβρά για το Μουσείο της Ακρόπολης, αποδυναμώνει το ζωντανό αίτημα που εκφράζει το ίδιο το Μουσείο: να επανενωθεί το μνημείο της Ακρόπολης, με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Έτσι, ο υπουργός δυσφημεί το ίδιο το Μουσείο και, μάλιστα, από την αρχή της λειτουργίας του. Αυτή η πολιτική ανήκει σε άλλες εποχές και εκφράζει ξεπερασμένες ιδεολογίες. Δεν εκφράζει τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας, δεν εκφράζει τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου ο υπουργός Πολιτισμού και η Νέα Δημοκρατία να ενώσουν τις ψήφους της Δεξιάς.
Εμείς καλούμε τον υπουργό Πολιτισμού, έστω και τώρα, να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως υποχρεούται, διότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής υποχρεούται, για να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε από κοινού εθνική στρατηγική, για μια ουσιαστική και αποτελεσματική διεκδίκηση του στόχου μας. Να καταφέρουμε δηλαδή να επανενωθεί στην πράξη το μνημείο της Ακρόπολης.

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Και τι μας νοιάζει το Ευρωκοινοβούλιο;"

Πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 7 Ιουνίου, εκλογές όπου το υψηλό πανευρωπαϊκό ποσοστό αποχής σηματοδότησε τη δυσπιστία των πολιτών για το θεσμό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο καθορίζει και επηρεάζει την τροπή που παίρνουν πολλά και σημαντικά ζητήματα, με άμεσες και πρακτικές επιδράσεις στην καθημερινότητά μας. Και έχει σημασία τι είδους αποφάσεις παίρνει – αποφάσεις που ενισχύουν τον πολίτη και την κοινωνική Ευρώπη ή αντίθετα αποφάσεις που προτάσσουν την Ευρώπη των αγορών.
Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία ίσως τα πιο σημαντικά αφορούν την οικονομία. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν ζητήματα όπως τα κονδύλια που θα διατεθούν για την περίοδο 2014-2020 και την κατανομή τους σε τομείς προτεραιότητας (ανταγωνιστικότητα, γεωργία, υγεία, πολιτική συνοχής, …) αλλά και αποφάσεις για τη διασφάλιση αυστηρότερου ελέγχου στις τράπεζες (με κεφαλαιακές απαιτήσεις, διαφάνεια στις αμοιβές στελεχών, μισθολογικές επιπτώσεις αποτυχημένων χειρισμών κλπ.) ώστε να μην επαναληφθούν χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως η σημερινή.
Είναι προφανές πως στα θέματα αυτά θα συγκρουστούν διαφορετικές αντιλήψεις για την οικονομική κρίση και την υπέρβασή της. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου και εποπτείας των αγορών, ώστε αυτές να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι το αντίστροφο. Αντίθετα με τη συντηρητική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και το ΕΚ, ζητάμε η κρίση να αντιμετωπιστεί με γνώμονα τα προβλήματα των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, με προτεραιότητα στην προστασία της απασχόλησης και των δικαιωμάτων και όχι με επίθεση σε αυτά.
Αντίστοιχα σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν στα αγροτικά ζητήματα, με προετοιμασία της επόμενης μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η μορφή που θα πάρει η μεταρρύθμιση θα προσδιορισθεί από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20. Ήδη διαφαίνονται οι πιέσεις που θα ασκηθούν στους πόρους εξαιτίας αφενός της ύφεσης στην ΕΕ και αφετέρου της νέας διεύρυνσης της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια. Όσο για τη στήριξη, η Επίτροπος Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι αυτή θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά χωρίς να διευκρινίζει τη χρηματοδοτική επάρκεια, τη μορφή και τον τρόπο κατανομής της. Είναι προφανές πως τα θέματα αυτά επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα.

Η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, η ενέργεια, είναι επίσης ζητήματα μεγάλης προτεραιότητας για το ΕΚ. Θα εξεταστούν θέματα όπως η ενίσχυση κανόνων για τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, η καλύτερη ενημέρωση για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών. Επίσης στην περίπτωση που επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για τη συνθήκη που θα διαδεχθεί αυτή του Κιότο από το 2012, αναμένεται και η εξέταση της αναθεώρησης για το σύστημα εμπορίας των εκπομπών και τον επιμερισμό προσπαθειών με στόχο τη μείωση των εκπομπών. Σε συνάρτηση πάντως και της θέσης μας για την οικονομία, το ΠΑΣΟΚ βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για ανάληψη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας υπέρ της πράσινης ανάπτυξης.
Άλλα σημαντικά κεφάλαια στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οι ασφαλείς μεταφορές (με θέματα όπως τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, η καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις, ακυρώσεις, ή ατυχήματα, τα ευφυή συστήματα μεταφορών για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης), η προστασία των καταναλωτών μέσω σαφούς πληροφορίας στις ετικέτες τροφίμων, η υγεία των πολιτών, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, της ποιότητας και ασφάλειας στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και της ασφάλειας στα φάρμακα.
Στο μείζον ζήτημα της απασχόλησης, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο το ΕΚ επέμεινε – απέναντι στη θέση του Συμβουλίου Υπουργών - στη θέση του για μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας στην ΕΕ 48 ωρών και κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων, οπότε αναμένεται υποβολή νέας πρότασης για τους κανόνες για το χρόνο εργασίας. Στα ζητήματα πολιτικής για την οικογένεια, το ΕΚ θα επανεξετάσει το θέμα της άδειας μητρότητας για το οποίο στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί υπέρ μιας περιόδου 20 εβδομάδων αλλά και στον καθορισμό προτύπων για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εργαζομένων που μετακομίζουν σε άλλο κράτος μέλος.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης και πολιτικής ασύλου στην ΕΕ θα συζητηθεί η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος του πρόσφυγα και η θέσπιση κοινών κριτηρίων για είσοδο εποχιακών εργαζομένων από τρίτες χώρες. Στις εξωτερικές σχέσεις και τη Διεύρυνση, θα συζητηθούν ζητήματα όπως η αντικατάσταση της λήξασας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Ρωσία, ώστε να αποτραπεί η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας, αλλά και το αν και πότε είναι έτοιμες να προσχωρήσουν στην ΕΕ οι επίσημες υποψήφιες χώρες (Τουρκία, ΠΓΔΜ και Κροατία) και οι χώρες με «ενταξιακή προοπτική» (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο).
Τέλος ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αποφασίσει το ΕΚ το φθινόπωρο είναι το ζήτημα της επανεκλογής του Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους από τους ηγέτες των 27 χωρών, αλλά και τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, η σοσιαλιστική ομάδα είναι έτοιμη να τον καταψηφίσει. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί κατά της επανεκλογής του συντηρητικού αυτού πολιτικού στη διάρκεια της θητείας του οποίου κυριάρχησε η λογική των ασύδοτων αγορών και η ΕΕ δεν προχώρησε σε γενναία μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Είναι πιστεύω σαφές από τα παραπάνω πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας αφορά. Λαμβάνει – και θα λάβει την επόμενη πενταετία – κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν τη χώρα μας και την καθημερινότητά μας. Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία μας θα στηρίξουμε τις θέσεις της Ελλάδας, τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας σε μία ανταγωνιστική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη των πολιτών.

Το βίντεο του Κ. Γαβρά που λογοκρίθηκε



Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αντέδρασε στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κόψει σκηνές από το φιλμάκι του που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Λυπηρό και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το γεγονός ο σκηνοθέτης., προσθέτοντας ότι βρίσκει πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, αυτό που συνέβη: «το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα». Ο σκηνοθέτης σημειώνει πως ό,τι δείχνει το βίντεο είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και ότι σκοπός του φιλμ ήταν να δείξει τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο ανά τους αιώνες από ανθρώπινο χέρι. Δήλωσε ότι δεν τον ξαφνιάζουν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

Σχόλιο ai-vreS: Τι να σχολιάσουμε τώρα; Τους ταλιμπάν ή τη δεξιά του κυρίου;
Δέστε κι εδώ http://nonews-news.blogspot.com/2009/07/18.html

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Άντε να χαλαρώσουμε λίγο...

Ένας δικηγόρος και μια ξανθιά κάθονται δίπλα δίπλα στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης. Ο δικηγόρος γυρίζει και τη ρωτάει αν θα ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι για να περάσει η ώρα. Η ξανθιά είναι κουρασμένη και αρνείται ευγενικά. Ο δικηγόρος επιμένει και της λέει ότι το παιχνίδι είναι πολύ απλό κι έχει πλάκα. Της λέει: "Θα σου κάνω ερωτήσεις και αν δεν ξέρεις την απάντηση,θα μου δώσεις κάποια λεφτά και το ίδιο θα κάνω κι εγώ αν δεν απαντήσω σε μια δική σου ερώτηση."
Η ξανθιά τον κοιτάει κουρασμένα και του ξαναλέει ότι δεν την ενδιαφέρει. Ο δικηγόρος το ξανασκέφτεται και της κάνει άλλη προσφορά: "Λοιπόν,να σου προτείνω κάτι άλλο. Αν δεν ξέρεις εσύ την απάντηση θα μου δώσεις 5 ευρώ και αν δεν την ξέρω εγώ θα σου δώσω 500 ευρώ." Η ξανθιά το ξανασκέφτεται και τελικά συμφωνεί να παίξει. Ο δικηγόρος τη ρωτάει: "Ποια είναι η απόσταση μεταξύ της γης και της σελήνης;". Η ξανθιά τον κοιτάει και χωρίς να του πει κουβέντα, ανοίγει το πορτοφόλι της και του δίνει 5 ευρώ. Ο δικηγόρος χαμογελάει και παίρνει τα λεφτά.
Τώρα είναι η σειρά της ξανθιάς. Τον ρωτάει λοιπόν: "Τι είναι αυτό που ανεβαίνει το βουνό με 3 πόδια και το κατεβαίνει με 4 πόδια;" Ο δικηγόρος την κοιτάζει απορημένος. Βγάζει το laptop από την τσάντα του και ψάχνει όλα τα αρχεία του. Θυμωμένος που δε βρίσκει την απάντηση στέλνει e-mail σε όλους τους φίλους του μήπως και πάρει απάντηση. Μάταια όμως γιατί κανένας δε γνωρίζει. Μετά από καμιά ώρα που ψάχνει για την απάντηση, ανοίγει το πορτοφόλι του και δίνει στην ξανθιά 500 ευρώ. Εκείνη τα παίρνει και γυρίζει δίπλα να κοιμηθεί.
Ο δικηγόρος φανερά εκνευρισμένος, τη σκουντάει και τη ρωτάει: "Λοιπόν,τι είναι αυτό που ανεβαίνει το βουνό με 3 πόδια και το κατεβαίνει με 4 πόδια;" Η ξανθιά τον ξανακοιτάει και χωρίς να του πει κουβέντα, ανοίγει το πορτοφόλι της και του ξαναδίνει 5 ευρώ και ξαναπέφτει για ύπνο...



Μπαίνει μια ξανθιά στην τράπεζα και κάνει αίτηση για προσωπικό δάνειο 5.000 ευρώ για δύο εβδομάδες για να πάει διακοπές. Την ρωτάνε αν έχει κάποια προσωπική περιουσία να βάλει υποθήκη. Να τους λέει, έχω μια Ρολς Ροις αν σας κάνει, εδώ είναι τα κλειδιά. Της δίνει το δάνειο ο διευθυντής και μονολογεί: από ξανθιά τι να περιμένεις; Δίνει τα κλειδιά σ’ έναν υπάλληλο της τράπεζας που παίρνει το αυτοκίνητο και το παρκάρει σε ασφαλές μέρος κλειδωμένο, μόνο για την τράπεζα.
Σε δύο εβδομάδες γυρνάει η ξανθιά από τις διακοπές και ρωτάει πόσο είναι ο λογαριασμός για να πληρώσει το δάνειο συν τον τόκο. 5.011 ευρώ, της λέει ο διευθυντής κι αυτή γράφει μια επιταγή με το ποσό.
Ο διευθυντής δεν το πιστεύει και από περιέργεια τη ρωτάει γιατί πήρε δάνειο αφού τα είχε τα λεφτά. Μα καλά κύριε διευθυντά, απαντά εκείνη, πού αλλού θα μπορούσα να παρκάρω ένα πανάκριβο αυτοκίνητο για δυο εβδομάδες, να πληρώσω μόνο 11 ευρώ και να το βρω ασφαλές όπως το άφησα;


Δύο κρουπιέρηδες κάθονται βαριεστημένα στη μπαρμπουτιέρα του καζίνο. Ξαφνικά εισβάλλει μια ιδιαίτερα ελκυστική ξανθιά και ποντάρει 20.000 ευρώ σε μια ζαριά λέγοντας: - Ελπίζω να μη σας πειράζει, αλλά αισθάνομαι πολύ τυχερή όταν παίζω γυμνή. Πριν προλάβουν να πουν το ο,τιδήποτε οι κρουπιέρηδες, η ξανθιά ξεκουμπώνει το φερμουάρ, βγάζει το φόρεμα, βγάζει τα εσώρουχα, ρίχνει το ζάρι και φωνάζει: - Έλα μωρό μου, η μαμά χρειάζεται καινούργια ρούχα! Κοιτάει με αγωνία και μόλις το ζάρι σταματά, αρχίζει να χοροπηδάει πάνω κάτω ουρλιάζοντας: - Ναι, ναι, ναι κέρδισα!!! Αγκαλιάζει έναν έναν τους κρουπιέρηδες, παίρνει τα κέρδη και τα ρούχα της και εξαφανίζεται. Οι τύποι κοιτάζονταν αποσβολωμένοι. Τελικά ο ένας ρωτάει: -Είδες τι ζαριά έφερε;
-Δεν ξέρω, νόμιζα ότι έβλεπες εσύ!

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Δεν είναι χαζές όλες οι ξανθιές. Όλοι οι άνδρες, όμως, είναι ίδιοι!

Το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΤΑ για τη μήνυση κατά συνδικαλιστών

κ. Σύμβουλε,
μάταια οι εργαζόμενοι και η κοινή γνώμη περιμένουν η Διοίκηση του ΕΛΤΑ και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δρομολογήσουν εκείνες τις εξελίξεις που θα απαντάνε πειστικά στο ότι δεν είχαν καμιά συμμετοχή και δεν συνέδραμαν ουσιαστικά σε ότι παράνομο έλαβε χώρα σε σχέση με την προσπάθεια πονικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης στη Δυτική Μακεδονία. Η Διοίκηση του ΕΛΤΑ γνωρίζει εδώ και καιρό ότι το απόρρητο έγγραφο του πορίσματος διοικητικής έρευνας όχι μόνο έχει διαρρεύσει αλλά χρησιμοποιείται, από υπηρεσιακό της στέλεχος, για να στοιχειοθετηθεί μήνυση-αγωγή εναντίον του Προέδρου και του Γ. Γραμματέα του Σωματείου μας.
Τα ερωτήματα τα οποία αβίαστα προβάλλουν είναι απλά: Γιατί η Διοίκηση δεν έπραξε ακόμα το αυτονόητο; Είναι δυνατόν από τη μια να ισχυρίζεται εγγράφως ότι ποτέ δεν δόθηκε το επίμαχο πόρισμα σε τρίτο άτομο και από την άλλη να μην έχει διατάξει άμεσα την διενέργεια διοικητικής έρευνας για το πώς και με ποιον τρόπο έχει διαρρεύσει το εν λόγω πόρισμα και να καταλογίσει τις όποιες πειθαρχικές ευθύνες;
Αναγνωρίζει η Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι έχει παραβιαστεί απροκάλυπτα ο νόμος περί δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή όχι;
Θεωρεί η Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι η διαρροή απόρρητων εγγράφων είναι θέμα ήσσονος σημασίας και κατά συνέπεια το θέμα θεωρείται λήξαν;
Πιστεύει η Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι νομιμοποιείται υπηρεσιακό της στέλεχος να ασκεί μεταξύ άλλων και καθήκοντα πειθαρχικού προϊσταμένου, όταν ο ίδιος χρησιμοποιεί απόρρητα έγγραφα , προϊόντα υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας ή τα οποία σε κάθε περίπτωση περιήλθαν στην κατοχή του με παράνομους τρόπους, για να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους τους και μάλιστα με την υποβολή μήνυσης-αγωγής εναντίον τους;
Θεωρεί η Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία περί «σεμνότητας και ταπεινότητας» στην πρακτική της εφαρμογή σημαίνει συγκάλυψη παράνομων πράξεων υπηρεσιακών στελεχών και ενθάρρυνση τους να ποδηγετήσουν με κάθε μέσο το συνδικαλιστικό κίνημα;
Κατανοούν η Διοίκηση του ΕΛΤΑ και ο αρμόδιος Υπουργός ότι από τη στιγμή που γνωρίζουν σε όλη του την έκταση το θέμα και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους καθίστανται αυτόματα συμμέτοχοι και συνένοχοι στις παράνομες πράξεις που έχουν διαπραχτεί;
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, σε κάθε κατεύθυνση, ότι μπορεί η Διοίκηση του ΕΛΤΑ και το αρμόδιο υπουργείο να «ποιούν την νήσσα» αλλά για τους εργαζόμενους τα ζητήματα δημοκρατίας και σεβασμού των νόμων και του θεσμικού πλαισίου είναι θέματα μείζονος σημασίας και οι όποιες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των φυσικών και ηθικών αυτουργών θα καταλογιστούν στο ακέραιο. Και αυτές οι ευθύνες θα αναδειχτούν με κάθε νόμιμο μέσο και οι ηθικοί και φυσικοί υπόλογοι θα λογοδοτήσουν και ενώπιον των εργαζομένων αλλά και ενώπιον της δικαιοσύνης.

Γ. Παπακωνσταντίνου για το κλείσιμο του ΛΚΔΜ

Το Σάββατο, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) σταμάτησαν τη λειτουργία τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειωθήκαν το Σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις ρύπων να υπερβαίνουν έως και επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, προκαλώντας «ασφυξία» στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες του Νομού μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι (όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες, παραδείγματος χάριν ο Συνήγορος του Πολίτη), στις ευθύνες και τις δεσμεύσεις, τόσο της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ Α.Ε., για την λειτουργία των ορυχείων, σε σχέση με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ούτως ώστε η συχνότητα τέτοιου είδους φαινομένων να περιοριστεί και σταδιακά να εξαλειφθεί.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και στην πράξη τις δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει η ΔΕΗ δια στόματος του ίδιου του προέδρου της ήδη από τον Δεκέμβρη του 2007, και οι οποίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους φαινόμενα, υποβαθμίζοντας τραγικά την ποιότητα ζωής των πολιτών του.
Μέσα από τα περιστατικά αυτά γίνεται ολοένα και πιο φανερό το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους μας το πάγωμα του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Ο εκσυγχρονισμός αυτός σε συνδυασμό με τη στροφή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες θα εξασφαλίσει την -απαραίτητη για όλους- προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ασφάλεια των ενεργειακών μας πόρων.

Ξύπνα Βασίλη!

H συμμετοχή στα κοινά ορισμένων προσώπων που φιλοδοξούν αύριο να διεκδικήσουν μια θέση στα έδρανα της βουλής, δε θα πρέπει να περιορίζεται σε δράση 2-3 εβδομάδων πριν τις εθνικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να είναι συνεχής και να συνοδεύεται από μια σειρά ουσιαστικών ενεργειών που θα τους κατατάσσουν τουλάχιστον στην κατηγορία των ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο και δεν τον χρησιμοποιούν απλά για ατομικό τους συμφέρον. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των φίλων του ai-vres, λίγο πριν απευθυνθούν στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» βρίσκονται αρκετοί από αυτούς που τίμησαν με την ψήφο τους, τον συμπατριώτη μας Βασίλη Κωνσταντόπουλο. Αναζητείται πλέον ως εξαφανισθείς πολιτικός!

Ο κατά τ’ άλλα συμπαθέστατος Βασίλης βρίσκεται πολιτικά σε παρεταμένες διακοπές. Οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες παρεμβάσεις του επί θεμάτων εντός και εκτός Δήμου συνθέτουν το προφίλ μια πολιτικής υποψηφιότητας που για ακόμη μια φορά απλά θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές, δίνοντας την ευκαιρία στους συνήθεις τεχνηέντως «καθεστωτικούς» υπόπτους να τρίβουν τα χέρια τους, αφού αρέσκονται σε τέτοιους είδους υποψηφιότητες που σιγουρεύουν την επανεκλογή τους.

Οι φίλοι μας κι εμείς ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων και προτιμήσεων επιθυμούμε την συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του Νομού Κοζάνης ανθρώπων όλων των αποχρώσεων (γαλάζιων,πράσινων,κόκκινων) που όμως να έχουν κάτι να πουν και παράλληλα να έχουν κάτι να δείξουν τόσο για το Νομό όσο και για την περιοχή μας. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να ξεφύγουν από το ρόλο του κομπάρσου, θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν με κριτίρια πολιτικάντη που σκέφτεται απλά τις επόμενες εκλογές, αλλά με κριτίρια πολιτικού που σκέφτεται τις επόμενες γενιές.
Free Signature Generator

Free Signature Generator

Πρόγραμμα του River Party

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
MAIN STAGE: Γλυκερία / Εστουδιαντίνα νέων /Fanfara Tirana
GREEN STAGE: The Skelters / Νεανικά Συγκροτήματα

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
MAIN STAGE: Δήμος Αναστασιάδης /Μόνικα /Deniro
GREEN STAGE: Nekyia /Νεανικά Συγκροτήματα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ
MAIN STAGE: Αντώνης Ρέμος /Εμιγκρέ /Αλέξανδρος Γούδας
GREEN STAGE: Άτμα / Νεανικά Συγκροτήματα

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
MAIN STAGE: Φίλιππος Πλιάτσικας/Νίκος Πορτοκάλογλου/Γιάννης Ζουγανέλης/
Διονύσης Τσακνής
GREEN STAGE: Stereo Mike /Vegas / Νεανικά Συγκροτήματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
MAIN STAGE: Goin' Through/Νέβμα/Θηρίο/Κόμης Χ/Professional Sinnerz/Cabare Balkan
GREEN STAGE: Λάζαρος Καψιμάλης /Νεανικά Συγκροτήματα

River Party - Νεστόριο Καστοριάς 29/7-2/8

Το River Party το μεγαλύτερο και ιστορικότερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, κλείνει φέτος τα 31 του χρόνια και ανοίγει τις «πόρτες» του στο κοινό σηματοδοτώντας τα φεστιβαλικά δρώμενα στην Ελλάδα.Το River Party διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Νεστορίου στην Καστοριά, και οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο χώρο που το φιλοξενεί. Δίπλα στο ποτάμι ανάμεσα στην πυκνώδη βλάστηση οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες στις δύο σκηνές του Φεστιβάλ να παίρνουν μέρος στα extreme games όπως αναρρίχηση σε τεχνική πίστα 7 μέτρων, τοξοβολία, εναέριο πέρασμα με σχοινιά πάνω από το ποτάμι, rafting και πολλά άλλα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να κατασκηνώνουν στον οργανωμένο χώρο μέσα στο δάσος.
Το βράδυ του Σαββάτου λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία οι φίλοι της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέσα από την προβολή διαφανειών.
Τιμές εισιτηρίων
€10 για Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή
€15 για Παρασκευή, Σάββατο
€40 για όλο το 5ήμερο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κατασκήνωσης



Η ηλιθιότητα είναι αήτητη

Από το mementumvivere.blogspot.com

Παράδειγμα # 354
Για το ψαλίδισμα πλάνου σε φιλμ του Κώστα Γαβρά για την ιστορία του Παρθενώνα
«Η περικοπή(!) ενός πλάνου 12 δευτερολέπτων, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχει σχέση(!) με την ουσία(!) των πραγμάτων(!), δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία(!!!)»
Δημήτρης Παντερμαλής αρχαιολόγος – κριτικός κινηματογράφου 25/7/2009
ΣτΣ: Κυβερνητικά γραμμάτια εξοφλείτε κύριε Δημήτρη?


Σχόλιο ai-vreS: .............

Το μήνυμα προς τη ΔΕΗ εστάλη με τον πλέον ηχηρό τρόπο

Σχόλιο του Δημήτρη Μαυροματίδη από το energeiakozani
Επιτέλους ένα δραστικό μέτρο με άμεσο αντίκτυπο για τη ρύπανση. Το Σαββατοκύριακο η κατάσταση ήταν πραγματικά αφόρητη και με στοιχεία... Ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γ. Δακής σταμάτησε τη λειτουργεία των ορυχείων του Ν. Κοζάνης. Το μήνυμα εστάλη με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Το δίκτυο μετρήσεων του ΚΕΠΕ αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση αποδεικνύοντας ότι είναι ένα εργαλείο για όλους τους πολίτες, θεσμικούς και μη. Η Νομαρχία τόλμησε και αντέδρασε άμεσα και της το αναγνωρίζουμε... Χρειάζεται και συνέχεια (με καταλογισμό ευθυνών;) για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία μας...

Αναστολή λειτουργίας ορυχείων με παρέμβαση Δακή

«Θάλαμο αερίων» θύμιζε το Σάββατο η ατμόσφαιρα πάνω από το νομό Κοζάνης, με τις συγκεντρώσεις ρύπων να ξεπερνούν έως επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Η κατάσταση, μάλιστα, ήταν τόσο αποπνικτική ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά, χρειάστηκε να ληφθεί απόφαση για να διακοπεί κάθε δραστηριότητα στα τοπικά λιγνιτωρυχεία. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου στον ακριτικό νομό, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια, καθώς και τη σκόνη από τη δραστηριότητα των λιγνιτωρυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, προκάλεσαν συνθήκες ασφυξίας για τον τοπικό πληθυσμό.
Αντιδράσεις
Το «εκρηκτικό» ατμοσφαιρικό «κοκτέιλ» προκάλεσε την αντίδραση του νομάρχη Κοζάνης, Γ. Δακή, ο οποίος παρενέβη και ζήτησε να διακοπεί άμεσα κάθε δραστηριότητα στο χώρο των λιγνιτωρυχείων. Τα περίπου 1.500 φορτηγά που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη και μεταφορά του λιγνίτη «τράβηξαν χειρόφρενο», ενώ οι «διακόπτες κατέβηκαν» και στον τομέα των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη. Η περιοχή έμεινε «νεκρή» για πολλές ώρες το Σάββατο, αλλά από χθες σταδιακά άρχισαν να επαναλειτουργούν κάποιες εγκαταστάσεις.
«Ήταν ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο, με αυξημένη μικροσωματιδιακή ρύπανση, η οποία διακρινόταν τόσο από τις μετρήσεις της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας, όσο και δια γυμνού οφθαλμού», σημείωνε σε χθεσινές του δηλώσεις ο νομάρχης Κοζάνης, Γ.Δακής.

Σε ορισμένες περιοχές του νομού, όπως στη Μαυροπηγή το μεσημέρι του Σαββάτου μετρήθηκε συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΑΣ10) 311 μικρογραμμαρίων/μ3 αέρα, ενώ το όριο που θέτει η Ε. Ε. προβλέπει ετήσια συγκέντρωση 40 μg/m3 και ημερήσια συγκέντρωση 50 μg/m3.

Θανατηφόρο τροχαίο στη γέφυρα Σερβίων

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο 21ο χλμ της εθνικής οδού Κοζάνης-Λάρισας (υψηλή γέφυρα Σερβίων). Κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες, δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με μοτοσικλέτα. Στο σημείο έσπευσε η Τροχαία και δυνάμεις της Αστυνομίας, που ανέσυραν από τα συντρίμμια νεκρό τον οδηγό του ενός οχήματος.
Ελαφρά τραυματισμένοι διακομίστηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο οι οδηγοί της μοτοσικλέτας και του δεύτερου οχήματος. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Φορολογική πολιτική του "ράβε-ξήλωνε"

Στο μέσο της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η πολιτική της κυβέρνησης καθιστά τη χώρα θλιβερή παραφωνία. Ενώ παντού υιοθετήθηκαν δημοσιονομικά πακέτα στήριξης για να τονωθεί η πραγματική οικονομία τους και να αντιμετωπιστεί η κρίση, στη χώρα μας όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο πακέτο, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα που αφαιρούν εισοδήματα και ως εκ τούτου επιτείνουν την κρίση.

Από τις αρχές του 2008, πολύ πριν οποιαδήποτε επιρροή διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση είχε προβεί σε ένα μπαράζ μέτρων που πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Από την περσινή αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, έως την καθιέρωση του ΕΤΑΚ, από την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας το 2008 έως το πάγωμα των μισθών και συντάξεων, από την αύξηση της παρακράτησης φόρου έως την έκτακτη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση των τελών στα κινητά, τη νέα αύξηση των ΕΦΚ και την πρόσφατη ανακοίνωση νέων (!) αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, η χώρα ζει στην παραζάλη συνεχών φορολογικών μέτρων. Η έντασή τους θα αρκούσε από μόνη της για να θέσει την οικονομία σε κρίση.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις άλλες χώρες, με απίστευτη προχειρότητα, η δική μας κυβέρνηση γίνεται παραγωγός της κρίσης της πραγματικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει, ήτοι πως η φύση του Ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι διαφορετική και σχετίζεται κυρίως με την πρωτοφανή δημοσιονομική εκτροπή των προηγουμένων ετών. Θύματα της πολιτικής αυτής είναι τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη.

Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων, υπάρχουν και μερικά -ελάχιστα- που θίγουν πιο εύπορες κοινωνικές ομάδες, όπως η έκτακτη φορολογία εισοδήματος, ο λεγόμενος «κεφαλικός φόρος». Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την προχειρότητα και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν ακόμη και το εν λόγω μέτρο, αλλά και το λάθος μήνυμα που στέλνεται στην κοινωνία από μία «έκτακτη» εισφορά, αμφίβολης μάλιστα αντισυνταγματικότητας, όταν δεν καταβάλλεται καμιά σοβαρή προσπάθεια σύλληψης και φορολόγησης του πραγματικού πλούτου που σήμερα διαφεύγει προκλητικά.

Η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα ήταν αμελητέες και υπερκεράστηκαν από τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος περίπου 4.000 Ευρώ λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2004 για το ίδιο εισόδημα. Ο «κεφαλικός φόρος» αναιρεί μέρος της μείωσης, αλλά καλεί φορολογούμενους που ενδεχομένως να μην είχαν αντίστοιχα εισοδήματα το 2008 να καταβάλλουν το 2009 πρόσθετο φόρο για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007… Τι καλύτερα που θα ήταν αν η κυβέρνηση δεν είχε μειώσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια… Η χώρα θα αντιμετώπιζε μικρότερο δημοσιονομικό πρόβλημα, ουδείς θα αιφνιδιαζόταν με αναδρομικούς φόρους και ουδείς θα διαμαρτυρόταν

Το Προφίλ μας